Meta Terus Beri Kesan Kepada Saham Amerika Syarikat & Eropah

236

Saham Wall Street di Amerika Syarikat (AS) berakhir rendah sementara saham di Eropah memulih daripada penurunan 5 minggu berturut-turut dan hasil bon Eropah mencanak ekoran spekulasi dasar monetari.

Selain itu, pasaran turut dilihat dalam sentimen berjaga-jaga terhadap kenaikan di zon Eropah dan AS apabila European Central Bank (ECB) didengari menggunakan nada yang hawkish selain laporan data pekerjaan AS yang mencatat pengukuhan daripada jangkaan.

Indeks-indeks utama saham Wall Street dilihat bercampur-campur semasa sesi sebelum ditutup ‘merah’ ekoran pasaran cuba memproses keputusan suku tahunan daripada syarikat gergasi Amazon.com Inc dan Facebook milik Meta Platform Inc.

Indeks purata Dow Jones Industrial kekal pada 35,091.13 mata sementara S&P500 hilang 0.37% pada 4,483.87 dan Nasdaq Composite turun 0.58% pada 14,015.67.

Sementara itu, saham Meta terus mencatat kerugian buat 3 sesi berturut-turut dengan susut lebih 5% manakala saham Peloton lonjak 20% ekoran laporan media yang melaporkan Amazon berminat membelinya.

Penganalisis JP Morgan berpendapat situasi terkini dengan ketidakupayaan pasaran untuk meningkat pada data pendapatan yang kukuh serta keputusan Q4 saham yang lemah menggambarkan sentimen pasaran dalam mod bearish.

Dalam pada itu, saham-saham di Eropah memanjangkan kenaikan hasil keuntungan dalam saham perlombongan dan pendapatan positif yang mengatasi kebimbangan mengenai pengetatan dasar yang semakin dekat dan ketegangan geopolitik.

STOXX 600 pan-Eropah naik 0.7% selepas menurun lebih 5% tahun ini ekoran penurunan mendadak dalam saham teknologi akibat tekanan inflasi sementara saham perlombongan canak 1.7% selepas komen positif daripada pengimport komoditi utama China naikkan harga logam.

FTSE Britain naik 0.76% dan indeks MSCI ekuiti dunia berada pada 0.4%.

Hasil bon zon Euro naik dengan hasil bon kerajaan 10 tahun Jerman canak 2 mata asas pada 0.22%, ia merupakan paras tertinggi sejak Januari 2019.

Hasil perbendaharaan 10 tahun AS mengundur dari lonjakan pada hari Jumaat ekoran data AS yang kukuh sementara hasil perbendaharaan 2 tahun AS yang bergerak mengikuti jangkaan kadar faedah turun.

Indeks dolar meningkat sementara Euro turun 0.1%.

Harga minyak menurun dari paras tertinggi 7 tahun dengan harga minyak mentah Brent jatuh 58 sen atau 0.6% pada $92.69 dan harga minyak mentah AS jatuh 1.3% atau 99 sen pada $91.32.

Harga spot emas naik 0.73% dan niaga hadapan emas AS tamabh 0.8% pada $1,821.80.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat