Microsoft Rupa-rupanya Adalah ‘Orang Kuat’ Biden!

479

Microsoft Corp, yang didakwa cuba mengelak dari siasatan Washington terhadap syarikat-syarikat Big Tech serta telah memperoleh kontrak pemerintah bernilai $ 10 bilion dolar di bawah pentadbiran Trump, telah muncul sebagai penyokong penting kempen Biden.

Menurut sebuah data, syarikat perisian yang berpusat di Redmond, Washington itu adalah penyumbang terbesar keempat kepada jawatankuasa kempen calon presiden Demokrat Joe Biden.

Di samping itu, presiden syarikat itu, Brad Smith memainkan peranan penting di belakang tabir, menjadi tuan rumah pengumpulanan dana untuk Biden pada tahun lalu di Madinah, Washington. Bahkan beliau juga merupakan pengumpul dolar terbesar dan individu yang membantu mengumpulkan lebih dari $ 25,000 untuk kempen Biden. Bukan itu sahaja! Beliau juga memainkan peranan semasa Konvensyen Nasional Demokratik, serupa dengan ketua polisi Amazon.com Inc., Jay Carney.

Selain itu, ketua pegawai teknologi Microsoft,Kevin Scott dan isterinya telah menyumbang lebih dari $ 50,000 kepada jawatankuasa pendukung bagi membantu kemenangan Biden. Sementara itu, ahli lembaga pengarah Microsoft dan pengasas bersama LinkedIn, Reid Hoffman, dan isterinya juga telah memberikan sumbangan untuk kempen Biden dengan memperuntukkan lebih dari $ 500,000 untuk dana kemenangan Biden.

Berdasarkan sebuah kenyataan yang dikemukakan oleh salah seorang penganalisis, Microsoft telah melibatkan diri dalam kancah politik lebih lama daripada syarikat teknologi besar lain. Bahkan mana-mana syarikat terikat dengan undang-undang iaitu tidak boleh menjalankan pengumpulan dana atau derma.

Jurucakap Microsoft mengatakan bahawa syarikat itu mempunyai sejarah terlibat dengan pentadbiran dalam isu-isu yang penting bagi perniagaannya serta mendedahkan bahawa sumbangan tersebut dijalankan oleh para pekerjanya tanpa memberikan butiran lanjut.

Menurut catatan kewangan kempen, syarikat teknologi besar termasuk Microsoft belum muncul dalam senarai 20 penyumbang teratas untuk jawatankuasa kempen calon Trump. Namun, Smith’s Microsoft, yang sumbangannya banyak membantu Demokrat, telah memberikan beberapa sumbangan kepada Republikan, termasuk sumbangan $ 15,000 kepada Jawatankuasa Kongres Republik Nasional.

Namun begitu, jurucakap kempen Biden tidak mahu mengemukakan apa-apa maklum balas berhubung isu berkenaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat