Minit Mesyuarat RBA – Bank Pusat Pertimbang Pemotongan Kadar Faedah

308

Dolar Australia menyusut selepas Reserve Bank of Australia (RBA) menerbitkan laporan minit mesyuaratnya yang menunjukkan kenyataan dovish bahawa bank pusat itu mempertimbangkan pemotongan kadar faedah.

Ahli mesyuarat dilaporkan bersedia untuk melonggarkan dasar lebih lanjut jika diperlukan dan bersetuju bahawa satu kes boleh dibuat untuk pemotongan kadar pada November tetapi ahli mesyuarat menangguhkannya berikutan kesan negatif disebabkan oleh kadar faedah yang rendah.

Walaupun ahli mesyuarat menilai kadar faedah yang lebih rendah sebagai menyokong ekonomi, mereka turut mengakui bahawa ia boleh membawa kesan negatif kepada penyimpan dan keyakinan.

Sementara itu, mereka juga membincangkan kemungkinan bahawa pengurangan kadar faedah selanjutnya boleh memberi kesan berbeza kepada keyakinan pada masa lalu, apabila kadar faedah berada pada paras yang lebih tinggi.

Penelitian ke atas perbelanjaan isi rumah diperlukan sebelum membuat kesimpulan mengenai kesan pemotongan cukai dan kadar faedah yang rendah. Setelah melancarkan rangsangan monetari yang besar baru-baru ini, mereka perlu menunggu dan menilai kesan rangsangan tersebut.

Selain itu, ahli mesyuarat melihat pertumbuhan pada suku September 2019 adalah secara sederhana berikutan pertumbuhan ekonomi Australia suku tahunan menunjukkan sedikit peningkatan sejak separuh kedua tahun 2018.

Ahli mesyuarat menyimpulkan bahawa kadar faedah perlu dikekalkan tidak berubah di paras 0.75% pada November. Mereka juga bersetuju bahawa adalah wajar untuk menjangkakan lanjutan tempoh terhadap kadar faedah yang rendah bagi membantu negara itu mencapai sasaran pekerjaan penuh dan inflasi.

Bagaimanapun, nilai dolar Australia yang semakin rendah turut menimbulkan kebimbangan kepada mereka.

Di samping itu, mereka bersetuju untuk terus memantau perkembangan termasuk pasaran buruh dan bersedia untuk pelonggaran dasar monetari jika perlu untuk menyokong kemampanan pertumbuhan ekonomi, pekerjaan dan pencapaian sasaran inflasi dari masa ke masa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat