Minta Gaji Naik 40%, Pekerja AS Lancarkan Mogok Di 3 Kilang Besar!

562

Beribu-ribu pekerja melancarkan mogok di tiga pembuat kereta terbesar Amerika Syarikat setelah gagal mencapai kesepakatan mengenai kontrak buruh baharu.

Ia berlaku selepas kontrak buruh tamat pada malam Khamis, di mana United Auto Workers (UAW) berkata General Motors (GM), Ford dan Stellantis tidak mengemukakan tawaran baharu yang boleh diterima.

Tindakan mogok itu boleh menyebabkan harga yang lebih tinggi untuk pembeli dan gangguan besar bagi gergasi industri permotoran.

Presiden UAW, Shawn Fain berkata bahawa kini terpulang kepada syarikat untuk menyelesaikan pertikaian itu.

Mogok bermula pada tengah malam waktu Amerika (pagi di Malaysia) di kilang trak GM Wentzville, Missouri, kilang Ford di Michigan dan Jeep di Ohio yang dimiliki oleh Stellantis.

Serangan yang disasarkan biasanya tertumpu pada kilang utama yang kemudiannya boleh menyebabkan kilang lain menghentikan pengeluaran kerana kekurangan bahagian.

Ketua Eksekutif Ford, Jim Farley berkata bahawa cadangan UAW untuk menaikkan gaji sebanyak 40%, mengurangkan minggu kerja dan menambah faedah pencen baharu boleh memufliskan syarikat itu.

Jika dilaksanakan, kos buruh akan meningkat lebih dua kali ganda, yang kini sudah jauh lebih tinggi daripada kos buruh Tesla, Toyota dan pembuat kereta milik asing lain di AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat