MSM Cecah ‘All-Time High’

204

Harga minyak sawit mentah (MSM) melonjak kepada paras tertinggi dalam sejarah industri sawit negara kepada RM4,247.50 setiap tan kelmarin berbanding Khamis minggu lalu pada paras RM4,193 setiap tan.

Lapor Bernama, paras harga berkenaan adalah yang tertinggi dicatatkan sejak 13 tahun lalu.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, kesannya, harga Buah Tandan Segar (BTS) di Semenanjung Malaysia melepasi
paras RM900 setiap tan sedangkan harganya setahun lalu hanya sekitar RM300 sahaja.

Dalam pada itu, menurut Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), harga MSM berpotensi untuk terus kekal tinggi berdasarkan sentimen pasaran yang positif pada masa ini iaitu paras stok yang rendah, peningkatan eksport minyak sawit dan pengukuhan harga minyak kacang soya di pasaran dunia.

Data MPOB turut menunjukkan komoditi itu mencatatkan harga purata RM3,895.50 setiap tan sepanjang bulan lalu.

Data yang sama menunjukkan harga MSM tertinggi yang dicatatkan pada tahun lalu ialah RM3,788 setiap tan.

Kelmarin, Bloomberg melaporkan harga minyak sawit dijangka mencatatkan prestasi tahunan terbaik dalam tempoh sedekad walaupun pandemik Covid-19 tidak mencatatkan sebarang penurunan di seluruh dunia.

Penanda aras niaga hadapan minyak tropika itu, yang digunakan dalam semua perkara dan produk dari minyak masak hingga syampu, akan berlegar pada paras purata sekitar RM3,200 satu tan pada tahun ini, tertinggi dalam sedekad.

Dalam perkembangan sama, pemilik Palm Oil Analytics yang berpangkalan di Singapura, Sathia Varqa berkata, kejadian banjir susulan La Nina dan penyusutan inventori di negara ini meningkatkan pasaran, namun harganya mungkin berada di bawah tekanan pada separuh kedua kerana pengeluaran sawit dan minyak kacang soya yang meningkat semula.

“Memandangkan pengeluaran lebih rendah dan stok terendah dalam beberapa tahun, harga MSM dijangka terus meningkat hingga pertengahan Februari, tetapi kemudiannya reda setelah pengeluaran mulai pulih dan stok bertambah dari Mac dan seterusnya,” ujarnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat