Musim Panas Yang Bakal Bermula di AS Dijangka Bakal Membantu Menurunkan Stok Petrol

53

Harga minyak meningkat sebanyak $50 setong pada Selasa sebagai permulaan kukuh menjelang musim panas di Amerika Syarikat yang dijangka akan meningkatkan permintaan bagi bahan api bagi bulan-bulan yang akan datang.

Permintaan bagi bahan api seperti petrol yang digunakan bagi kereta dan diesel bagi kegunaan bas dikatakan cenderung untuk meningkat dengan ketara sempena cuti musim panas.

WTI mentah dicatat melonjak diatas paras $50 setong pada awal sesi dagangan hari Selasa dan masih meningkat sebanyak 17 sen pada sesi penutup yang terakhir.

Menurut ANZ Bank pada Selasa, permulaan musim memandu di AS bakal meningkatkan lagi keyakinan bahawa stok simpanan minyak mentah akan mula merosot dalam beberapa minggu yang akan datang.

American Automobile Association (AAA) berkata bahawa pada cuti umum Memorial Day, 39.3 juta Rakyat Amerika dijangka akan memulakan perjalanan sebanyak 50 batu (80 km).

AAA juga menjangkakan bahawa jumlah pelancong akan meningkat sebanyak 1 juta orang tahun ini berbanding tahun lepas.

Dalam sesi ini juga, Brent mentah didagang pada $52.26 setong, meningkat sebanyak 3 sen daripada sesi sebelum ini.

Faktor utama bagi peningkatan minyak Brent adalah disebabkan oleh keputusan OPEC dalam menerajui lanjutan perjanjian untuk mengurangkan bekalan minyak mentah sehingga merangkumi suku pertama tahun lalu.

Persetujuan pertama yang dimaterai pada November lalu akan tamat pada Jun ini.

Pertempuran yang Semakin Sengit Menjelang Pilihanraya UK Punca Pound Menjunam

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat