Netflix Bakal Ikut Jejak Langkah Tesla Labur Dalam Bitcoin?

959

Venture capitalist Tim Draper yang merupakan orang berpengaruh dalam dunia teknologi, baru-baru ini telah mengutarakan pandangan beliau mengenai trend minat industri terhadap matawang kripto.

Pada bulan lalu, pasaran kripto dikejutkan dengan langkah drastik yang diambil oleh syarikat automotif besar dunia, Tesla yang melabur berbilion dolar ke dalam Bitcoin. Langkah Tesla itu telah mengejutkan kebanyakkan pemain industri untuk berebut peluang yang ditawarkan dalam pasaran kripto.

Dalam hal ini, Tim Draper berpendapat bahawa terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa Netflix akan menjadi syarikat seterusnya yang akan melabur dalam Bitcoin. Hujah beliau adalah berdasarkan penilaian terhadap ketua eksekutif Netflix, Reed Hastings. Draper turut menambah, jika beliau adalah ketua pegawai kewangan mana-mana firma besar, beliau akan menasihatkan firma itu untuk melakukan pelaburan dalam Bitcoin.

Draper berpendapat bahawa Hastings adalah seorang lelaki yang sangat inovatif dan mempunyai banyak pemikiran kreatif. Ditambah pula dengan beberapa faktor lain seperti corak langkah yang pernah diambil Hastings maka Draper menjangkakan pelaburan bitcoin adalah hal seterusnya.

Seperti yang diperhatikan oleh banyak penganalisis, minat institusi yang semakin meningkat telah mendorong momentum kenaikan harga di pasaran bitcoin. Walaupun belum ada nama-nama besar baru yang mengumumkan pelaburan secara besar-besaran, firma awal seperti Square dan MicroStrategy terus menambah simpanan bitcoin.

Di sisi lain Draper menambah bahawa gergasi eCommerce Amazon juga berkemungkinan akan mula menerima Bitcoin sebagai alat pembayaran. Jika ini berlaku orang menggunakan aset kripto untuk melakukan pembelian.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat