News Penggerak Matawang NZD Sepanjang Minggu Ini (25-29 Jun)

353

Matawang dollar New Zealand (NZD) adalah matawang paling lemah dan paling banyak merekodkan kejatuhan pada minggu ini sama seperti minggu lalu. Secara keseluruhan kejatuhan NZD juga banyak dipengaruhi oleh sentimen berisiko khususnya dalam kebimbangan perang perdagangan.

Matawang ini mula menyusut seawal hari Isnin di mana bermulanya sentimen Risk-Off dan kejatuhan NZD berlanjutan apabila laporan keadaan perniagaan oleh Bank ANZ menunjukkan keyakinan perniagaan jatuh mendadak di New Zealand daripada bacaan -27.2 ke paras jauh lebih rendah iaitu -39.0 pada Jun. Bacaan ini juga adalah yang paling buruk sejak November 2017.

Momentum kejatuhan berterusan pada Rabu apabila Presiden China Xi Jinping mengarahkan supaya pegawai-pegawainya bersedia dengan perang dagang berskala besar. Hal ini sekaligus memburukkan lagi ketegangan hubungan dagang AS-China.

NZD semakin tertekan apabila China melemahkan nilai Yuan pada Rabu. Sama seperti Australia, NZD juga menerima tempias negatif kerana status China sebagai destinasi eksport utama dari New Zealand.

Semasa sentimen beransur pulih pada Khamis selepas pengumuman White House untuk tidak menghalang syarikat China daripada membeli teknologi Amerika Syarikat, NZD pula terus tertekan berikutan komen dovish daripada bank pusat RBNZ pada awal pagi Khamis. Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) berkata bahawa perubahan kadar faedah selepas ini boleh jadi kepada penurunan atau kenaikan dan bertentangan dengan kenyataan sebelum ini.

NZD meneruskan kejatuhan pada Jumaat walaupun sentimen pasaran semakin pulih.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat