Nigeria Alami Krisis Sebab Gopoh Tukar Wang Kertas Baru!

728

Nigeria merupakan antara salah satu negara di benua Afrika yang mempunyai sektor ekonomi yang baik.

Namun baru-baru ini, tindakan tergesa-gesa penggubal ekonomi yang ingin menukar wang kertas lama mereka kepada wang kertas yang baharu telah menimbulkan kekacauan ekonomi di negara tersebut.

Presiden Nigeria, Muhammadu Buhari telah melancarkan wang kertas Naira yang baru pada penghujung 2022 lalu dengan bertujuan untuk menangani isu pengubahan wang haram dan juga rasuah.

Namun konflik mula timbul.

Bank pusat Nigeria memperkenalkan wang yang baru dan menghadkan pengeluaran secara besaran untuk memulihkan 85% jumlah bekalan wang di luar sistem perbankan.

Tindakan tersebut telah membuatkan bekalan tunai menjadi terhad dalam negara.

Kebanyakan rakyat Nigeria terpaksa menghadapi kesukaran untuk berbelanja dan meneruskan kehidupan seharian kerana kekurangan wang tunai dalam tangan untuk digunakan.

Situasi penukaran wang kertas baharu berkenaan telah menyebabkan duit simpanan rakyat Nigeria terperangkap di dalam bank.

Jumlah wang kertas baharu tidak mencukupi bagi menampung jumlah penukaran wang yang ingin ditukar oleh rakyat Nigeria.

Oleh itu, warga Nigeria mengalami masalah kebuluran dan kekurangan bekalan perubatan dalam menjalani kehidupan seharian.

Konflik ini telah menimbulkan kemarahan rakyat Nigeria dan mereka mula bertindak membuat protes dengan menyerang pekerja serta membakar institusi kewangan.

Orang ramai mula membanjiri institusi kewangan bagi mengeluarkan wang mereka namun mereka terpaksa beratur panjang dan pulang dengan tangan kosong akibat kekurangan wang kertas baharu.

Keadaan menjadi lebih teruk apabila muncul pihak yang tidak bertanggungjawab menjual wang kertas baharu secara haram dengan kadar yang lebih mahal.

Menurut Bank Dunia, 63% daripada penduduk Nigeria adalah miskin, 33% menganggur dan pada tahun 2021, hanya 45% sahaja daripada warga dewasa yang mempunyai akaun bank.

Hal ini secara tidak langsung menyebabkan masalah inflasi dan kelemahan mata wang.

Kekurangan wang tunai telah menjejaskan corak perbelanjaan dan perdagangan untuk perniagaan kecil dan sederhana.

Pakar menyalahkan penggubal ekonomi berikutan tindakan yang tergesa-gesa dan tanpa perancangan yang jelas tentang penukaran mata wang kertas yang baharu.

Godwin Emefiele, Gabenor bank pusat Nigeria mendakwa bahawa terdapat agensi kerajaan yang membeli dan menyembunyikan wang baharu itu bagi tujuan sendiri dan seterusnya krisis ini telah mendatangkan masalah kepada warga Nigeria dalam menjalani kehidupan seharian.

Jom intai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat