Nokia Mungkin Tidak Tawan Dunia, Tapi Rusia Berada Dalam Tangannya!

445

‘Gelabah beruk Rusia takut terputus hubungan dengan dunia luar.’

Jenama Nokia dan Ericsson mungkin tidak semegah dulu tapi tindakan syarikat untuk keluar dari Rusia bakal meninggalkan kesan jangka panjang kepada warga Moscow.

Hal ini kerana syarikat dari Finland dan Sweden itu menguasai 50% sistem telekomunikasi Rusia, dan keputusan untuk keluar dari pasarannya akan menjejaskan hubungan rangkaian internet.

Menurut 5 pakar telekomunikasi, bagi jangka masa panjang warga Rusia mungkin menghadapi kesukaran muat turun dan muat naik termasuk masalah panggilan terputus atau gagal disambungkan.

Ini kerana ketiadaan syarikat-syarikat itu untuk menaik taraf dan mengemas kini perisian terhadap perantinya termasuk antena telekom serta perkakasan gentian optik akan menjejaskan isyarat digital di Rusia.

Tambah pakar lagi bahawa rangkaian selular yang terjejas akan membawa Rusia kembali ke keadaan seperti pada akhir 1990-an dengan liputan menjadi terhad kepada kawasan besar serta pinggir bandar kaya sahaja.

Umum mengetahui sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari, kuasa-kuasa dunia mulai mengenakan sekatan dari segi ekonomi, teknologi dan bahagian melibatkan kehidupan seharian warganya.

Sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Nokia Pekka Lundmark menegaskan bahawa syarikatnya tidak akan kembali ke Rusia langsung sementara eksekutif kewangan Ericsson mengatakan mereka akan patuhi arahan sekatan.

Dalam pada itu, Kementerian Digital Rusia mengeluarkan kenyataan susulan dengan mengatakan pengeluaran Nokia dan Ericsson itu tidak akan menjejaskan sistem komunikasi negara itu.

Jelas Menteri Komunikasi dan Media, Maksut Shadaev, 4 pengendali telekomunikasi sudah menandatangani kontrak untuk membelanjakan hampir $1.45 bilion bagi membina peralatan komunikasi buatan Rusia.

Antara yang sudah menandatangani adalah MTS, Megafon, Veon’s Beeline dan Tele 2 iaitu syarikat komunikasi milik warga Rusia sendiri.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat