Nokia Sah ‘Break-Up’ & Keluar Dari Pasaran Rusia

3,118

‘Rare, orang sekat dia putus hubungan terus. Kesian orang Rusia tak boleh dah nak guna phone tiga-tiga-sekupang.’

Pembuat peralatan telekomunikasi dari Finland, Nokia mengesahkan penarikan diri daripada pasaran Rusia, selangkah lebih drastik daripada kuasa-kuasa barat lain yang hanya menyekat perniagaan di negara itu.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Nokia, Pekka Lundmark dalam satu temu bual mengesahkan penarikan diri syarikat dengan menyatakan bahawa mereka tidak ada sebarang sebab lagi untuk meneruskan perniagaan di negara itu ekoran situasi semasa dan tidak menyatakan berapa lama akan terus berbuat sedemikian.

Tambahnya, walau bagaimanapun, Nokia tetap akan terus memberi sokongan kepada pelanggan sedia ada dan sedang memohon lesen untuk kebenaran membantu pelanggan disebalik mematuhi sekatan yang dilaksanakan.

Setakat ini, Nokia memiliki 90,000 pekerja di seluruh dunia dan penarikan diri tersebut akan menjejaskan hampir 2,000 pekerja di Rusia.

Selain itu, Nokia juga mengesahkan bahawa tindakan penarikan diri syarikat tidak memberi sebarang impak kepada prospek tahun 2022 namun akan berlaku sedikit penurunan pada laporan suku pertama sebanyak 100 juta Euro atau US$109 juta.

Terdahulu, pesaing rapat Nokia, Ericsson dari Sweden pernah menyatakan hasrat untuk menggantung perniagaan selama-lamanya di Rusia.

Sungguhpun begitu, penarikan diri oleh Nokia mahupun Ericsson dilihat tidak menggugat pasaran Rusia kerana kedua-duanya hanya menyumbang peratusan kecil berbanding jenama gergasi China lain seperti Huawei dan ZTE.

Umumnya ratusan syarikat asing telah bertindak untuk sama ada menyekat perniagaan ataupun penghantaran ke Rusia ekoran tindakan kerajaan Moscow menyerang Ukraine pada 24 Februari lalu.

Lebih mengeruhkan keadaan, Rusia sememangnya sudah lama bertelagah dengan sekutu NATO, termasuk Finland dan Sweden yang memaksa syarikat-syarikat membina rangkaian hanya menggunakan peralatan Rusia sahaja.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat