NZD/JPY Pasangan Matawang Terbaik Dagangan Minggu Ini?

389

Matawang dolar New Zealand didagangkan antara paling lemah dalam pasaran untuk minggu ini. Ini adalah berikutan data inflasi New Zealand pada Rabu lalu yang kekal lemah diparas 0.1% untuk bulan Mac meleset daripada jangkaan 0.3% oleh pasaran.

Bacaan inflasi yang lemah untuk suku tahun pertama untuk New Zealand bakal memberikan kesan negatif terhadap keputusan penetapan kadar oleh bank pusat. Para pelabur telah memasuki posisi awal jualan terhadap dagangan dolar NZD membuatkan penurunan matawang tersebut sehingga penghujung dagangan minggu ini.

Dipadankan bersama matawang safe-haven Yen, NZD/JPY dilihat sebagai pasangan terbaik untuk dagangan minggu ini oleh para penganalisis dalam pasaran.

Selain faktor sentimen pasaran yang kembali berisiko ekoran kebimbangan terhadap ekonomi zon Eropah pada data yang dikeluarkan semalam, data inflasi di Jepun juga turut menyumbang pada pengukuhan dagangan semasa buat Yen.

Dagangan NZD/JPY pada Rabu telah menjunam sehingga sekitar 120 pips pada awal sesi pasaran Asia bermula sehingga mencecah ke paras support 74.700. Namun harga kembali membuat kenaikan semula ke paras support MagicS1 pada indicator Moshed Magic Line.

Dagangan semalam turut mencatatkan penurunan harga dari paras Magic Pivot dan sekali lagi menguji paras support 74.700 pada catatan terendah dagangan harian semalam.

Pergerakan harga yang bersambung pada sesi Asia hari ini pula dilihat masih bergerak perlahan dan mendatar di bawah paras Magic Pivot 74.954 hari ini.

Jika harga terus turun lebih rendah dan berjaya breakout paras support 74.700, jangkaan penurunan harga boleh mencecah sehingga ke paras sekitar support 73.784 (MagicS3) pada indicator Moshed Magic Line hari ini dengan sekitar 100 pips penurunan harga.

Namun, jika harga kembali membuat kenaikan dan bergerak lebih tinggi dari paras Magic Pivot hari ini, paras resistance pada 75.100 akan diuji harga sebelum harga menuju pula ke zon SBR (support become resistance) pada 75.700 untuk harga menguji paras tersebut.

Kenaikan lebih tinggi harga seterusnya akan menguji resistance 75.962 (MagicR3) yang juga merupakan paras ketinggian yang dicapai harga pada permulaan dagangan minggu ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang NZD/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras penting yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line yang menjadi paras tumpuan harga semasa.

Paras support: 74.510, 74.228, 73.784.

Paras resistance: 75.236, 75.680, 75.962.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat