Oh, Ini Ke Punca Pertumbuhan Ekonomi Lembab Pada 2022 & 2023?

2,588

Ingat baca INTRADAY.my dulu baru trade.

Fitch Solutions Country Risk & Industry Research telah meramalkan pertumbuhan ekonomi global yang perlahan daripada paras tertinggi berbilang dekad sebanyak 5.5% pada 2021 kepada 4.1% pada 2022 dan 3.3% pada 2023 yang secara amnya akan sejajar dengan purata 5 tahun sebelum wabak Covid-19 iaitu sebanyak 3.1%.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh firma tersebut pada Isnin, seperti tahun ini, ramalan 2022 akan kekal di bawah anggaran konsensus Bloomberg sebanyak 4.4% walaupun konsensus tersebut bertumpu sedikit rendah.

Tambahnya lagi, indeks Pengurusan Pembelian (PMI) terkini memperlihatkan momentum ekonomi yang kukuh merentasi pasaran maju dan pasaran baru muncul dengan bilangan ekonomi utama bacaan PMInya melebihi paras penting 50 meningkat dalam beberapa bulan ini.

Namun, perkembangan tersebut boleh menambah risiko penurunan kepada unjuran pertumbuhan 2022 termasuk kemunculan varian Omicron yang membuatkan bank pusat lebih hawkish dan ketidaktentuan pasaran kewangan yang lebih besar.

Secara ringkasnya Fitch Solutions menjangkakan pertumbuhan ekonomi yang perlahan adalah disebabkan;

  • vaksin sedia ada masih belum terbukti berkesan menentang varian Omicron dan lebih banyak negara melaksanakan sekatan semula
  • pengerusi Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS), Jerome Powell memberi isyarat hawkish dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk langkah tapering lebih cepat dari jangkaan
  • penurunan dalam pasaran global dengan ekuiti AS jatuh kira-kira 4%-5% dan harga minyak susut 15% sejak akhir November
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat