Omicron Terus Cetus Kebimbangan Di Asia Sementara CPI AS Jadi Tumpuan

213

Pasaran saham Asia menjadi kurang menentu pada Isnin akibat kemunculan lebih banyak kes melibatkan varian Omicron di kebanyakan negara dan para pelabur perlu menunggu seminggu bagi mendapatkan angka inflasi Amerika Syarikat (AS) berkenaan program kadar faedah.

Laporan pekerjaan AS yang bercampur-campur tidak menjejaskan jangkaan pasaran mengenai pengetatan yang lebih agresif oleh Federal Reserve (Fed) dan laporan harga pengguna yang akan dikeluarkan pada Jumaat berkemungkinan mempercepatkan tapering.

Omicron terus menjadi kebimbangan utama selepas ia merebak ke satu pertiga daripada AS walaupun terdapat laporan dari Afrika Selatan yang mengatakan bahawa kes tersebut bergejala ringan.

Dagangan awal sedikit lembap apabila indeks saham meluas MSCI Asia-Pasifik luar Jepun menurun 0.2%.

Nikkei Jepun menyusut 0.7% walaupun kerajaan mempertimbangkan untuk meningkatkan unjuran pertumbuhan ekonominya bagi menjana rekod pakej rangsangan $490 bilion.

Pasaran Wall Street pada Jumaat dalam trend menurun dengan niaga hadapan S&P 500 bertambah 0.4% dan niaga hadapan Nasdaq meningkat 0.1%.

Walaupun laporan purata pendapatan AS kurang memberangsangkan pada November namun tinjauan isi rumah lebih kukuh dengan lonjakan 1.1 juta dalam pekerjaan yang menyebabkan pengangguran turun 4.2%.

Harga pasaran hadapan hampir penuh untuk kenaikan pada 0.25% menjelang Mei dan 0.5% menjelang November.

Hasil 10 tahun AS menyusut 13 mata asas minggu lepas dan terakhir pada 1.38% telah menguncup dalam tempoh 2 tahun kepada yang terkecil tahun ini.

Dolar AS mencecah kemuncak 13 bulan pada dolar Australia dan New Zealand tetapi indeksnya agak stabil pada mata utama pada 96.214.

Euro kekal pada $1.1303 di atas paras $1.1184 baru-baru ini sementara dolar susut berbanding Yen pada 112.94.

Bitcoin menyusut satu perlima daripada nilainya pada Sabtu kerana kebimbangan aktiviti pengambilan untung dan makro-ekonomi telah mencetuskan jualan bernilai hampir 1 bilion dolar merentasi mata wang kripto.

Bitcoin berada pada $49,436 daripada paras terendah $41,967 dicatat pada hujung minggu.

Komoditi menyaksikan emas mendapat sokongan daripada penurunan hasil bon jangka panjang namun telah didagangkan mengiring selama beberapa bulan dalam julat $1,720/1,870.

Pada Isnin emas didagangkan $1,783 per auns.

Harga minyak mentah Brent meningkat $1.29 pada $71.17 setong sementara minyak mentah AS bertambah $1.30 pada $67.56 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat