Pakar Kewangan Kongsikan Bagaimana Mengurus Pelaburan Di Tengah Situasi Panik COVID-19?

559

Sejak minggu lalu, pasaran saham telah menujukkan prestasi yang tidak stabil, banyak kaunter mengalami kerugian dan hal ini dijangka berterusan bergantung kepada keadaan. Kekhuatiran terhadap impak koronavirus dan penurunan harga minyak telah memicu tindakan panik dalam kalangan para pelabur.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingati bahawa ini bukan yang pertama, pasaran telah berhadapan situasi seperti ini sebelum ini dan disisi lain ia boleh menjadi peluang yang baik buat pemain pasaran untuk mengatur startegi pelaburan pelabur.

CNBC telah menemu bual beberapa pakar kewangan bagi mendapatkan nasihat terbaik dalam mengurus pelaburan ditengah penularan wabak koronavirus.

Pada Isnin lepas, pasaran saham mencatatkan kerugian terbesar sejak krisis kewangan 2008 dan pasaran bertambah buruk selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara rasminya mengisytiharkan koronavirus sebagai pandemik.

Freddy Lim, pengasas bersama dan ketua pegawai pelaburan StashAway telah berkongsi data-data impak wabak terhadap Indeks saham sejak 1980,

 

Menurut beliau, sesetengah wabak telah menyebabkan berlakunya pembetulan dalam pasaran seperti yang kita saksikan sekarang dan impak tersebut cenderung agak singkat. Walaubagaimanapun, pandemik HIV/AIDS yang berlaku pada tahun 1981 yang beri kesan ke atas pasaran sebanyak 5 bulan lebih.

Walaupun banyak pasaran kini sedang dalam fasa penurunan, namun menurut beliau ia juga boleh jadi peluang untuk pemain pasaran berbanding menjual secara panik.

Lorna Tan, perancangan kewangan di bank multinasional Singapura DBS berpendapat terdapat 3 pilhan lain selain membuat jualan panik.

1. Melabur untuk jangka panjang – Pastikan mempunyai gaji tiga hingga enam bulan yang disimpan dalam bentuk wang tunai sebagai langkah kecemasan kerana setiap wang yang dibelanjakan untuk melabur adalah tujuan jangka panjang.

2. Melabur secara beransur-ansur- – Melabur sejumlah nilai tetap ke dalam produk pelaburan yang sama dalam tempoh jangka panjang. Ini membolehkan membeli lebih banyak unit apabila kos sedang rendah. Strategi ini dikenali sebagai dollar-cost averaging.

3. Mempelbagaikan, mempelbagaikan, mempelbagaikan – Pertimbangkan dana indeks yang kos rendah yang memberi kita pilhan yang pelbagai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat