Pakar Psikiatri Tinggalkan Bidang Kedoktoran Untuk Jadi Trader Profesional

2,192

Alexander Elder dilahirkan pada 1950 di Saint Petersbug, Russia. Ketika berusia 23 tahun, beliau telah bekerja sebagai doktor kapal.

Seterusnya, Elder berkhidmat di kapal Soviet di Afrika dan kemudiannya menerima perlindungan politik di Amerika Syarikat. Setelah itu, beliau bekerja sebagai pakar psikiatri di New York City dan menjadi pensyarah di Columbia University.

Berdasarkan pengalamannya, beliau mempunyai perspektif yang unik terhadap psikologi trading. Oleh yang demikian, Elder memutuskan untuk meninggalkan kerjayanya sebagai seorang doktor dan melibatkan diri dalam dunia trading.

Rentetan daripada itu, Elder telah mencipta sebuah sistem yang dikenali sebagai ‘triple screen trading’ sedangkan majoriti pelabur hanya menggunakan satu skrin atau indikator untuk setiap urusniaga. Uniknya, sistem yang direka ini mengaplikasikan 3 skrin untuk setiap keputusan trading yang membentuk gabungan petunjuk trend dan pengayun mengikut trend.

Hal ini demikian kerana beliau menyifatkan bahawa pasaran adalah kompleks. Walaupun menggunakan indikator paling maju, ianya masih tidak dapat berfungsi sepanjang masa lalu tidak mampu untuk menilai situasi pasaran semasa.

Selain itu, Elder merupakan pengasas kepada Camp-Trader, iaitu kelas pembelajaran trading selama seminggu khusus untuk para traders. Tambahan daripada itu, beliau turut mengasaskan kumpulan Spike yang terdiri daripada beberapa orang ahli. Melalui kumpulan tersebut, mereka akan berkongsi saham terbaik setiap minggu dalam satu pertandingan untuk memenangi hadiah.

Di samping bergiat aktif sebagai trader, beliau juga melibatkan diri sebagai ‘speaker’ untuk beberapa buah seminar di Amerika Syarikat. Bukan itu sahaja! Elder telah menerbitkan beberapa buah buku dan berjaya memperoleh anugerah berdasarkan hasil penulisannya.

Penulisannya yang paling dikenali ialah ‘Trading for a Living’ yang diterbitkan pada 1993 serta dianggap oleh para traders sebagai moden klasik. Oleh itu, buku tersebut telah diterjemahkan kepada pelbagai bahasa dan digunakan sebagai bahan pembelajaran serta sumber inspirasi dalam dunia trading.

Tambahan daripada itu, buku-buku lain yang ditulis oleh Elder ialah ‘Come Into My Trading Room : A Complete Guide to Trading’ yang dianugerahkan sebagai Barron’s Book of The Year 2002, ‘Entries & Exits : Visits to 16 Trading Rooms’ yang menerima anugerah sebagai SFO Magazine Book of The Year 2007 dan ‘The New Sell & Sell Short : How To Take Profits, Cut Losses, and Benefit from Price Declines’ yang diterbitkan pada 2011.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat