Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 15 – 19 Jun 2015

77

kalendar-ekonomi-moshedfx

Dollar AS tidak terus memacu naik berbanding kebanyakan mata wang utama walaupun beberapa data memberansangkan. Tumpuan kini bergerak ke keputusan penting dari Feds. Data perumahan dan inflasi di Amerika Syarikat, keputusan “interest rate” di Jepun dan Switzerland dan krisis Greece yang masih hangat adalah berita ekonomi utama minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Data ekonomi yang positif dengan angka jualan runcit yang lebih baik daripada dijangka. Pengguna Amerika menambah pembelian mereka pada bulan Mei, terutamanya bagi kenderaan, pakaian dan bahan binaan, menunjukkan peningkatan dalam pasaran buruh yang meningkatkan jualan. Sentimen pengguna bagi Jun mengatasi jangkaan, tetapi penganalisis pasaran ragu-ragu sama ada ini adalah cukup untuk kenaikan awal “interest rate”.

Dalam Euro-Zone, tajuk Grexit mempunyai kesan yang besar di mata umum dan jam terus berdetik. Aussie menikmati laporan pekerjaan yang baik manakala kiwi jatuh mendadak dengan penurunan “interest rate”. Ke manakah mata wang akan bergerak seterusnya?

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Selasa, 4:30 Petang

Data Inflasi UK: Inflasi UK menjadi negatif pada bulan April, mencapai -0.1%. Ini adalah angka negatif yang pertama yang pernah direkodkan. Gabenor Bank of England Mark Carney meramal inflasi yang rendah pada bulan-bulan akan datang, tetapi menjangka meningkat secara beransur-ansur pada akhir tahun 2015. Kejatuhan menjunam harga minyak juga adalah sebab utama untuk inflasi yang rendah. Walau bagaimanapun, trend global kini adalah positif bagi pengguna Inggeris walaupun kebimbangan terhadap pelaburan perniagaan yang lebih lemah. Inflasi UK dijangka meningkat semula pada bulan Mei dan meningkat 0.1%.

Selasa, 5:00 Petang

Sentimen Ekonomi  ZEW Jerman:  Sentimen pelabur Jerman menjunam pada bulan Mei, di tengah-tengah kejatuhan Greece dan kekurangan pertumbuhan. Sentimen ekonomi merosot kepada 41.9 daripada 53.3 pada bulan April, jauh lebih rendah daripada 48.8 yang dianggarkan oleh penganalisis. Kebimbangan tentang data pertumbuhan yang lembap dengan pertumbuhan hanya 0.3% pada suku pertama berbanding 0.7% pada suku terakhir tahun 2014. Tambahan pula, kebangkrapan Greece yang tidak dapat dielakkan, menimbulkan kebimbangan tentang prospek ekonomi Euro-Zone. Iklim pelabur Jerman dijangka menurun lagi kepada 38.6.

Selasa, 08:30 Malam

AS Bangunan Permit:  Permit bangunan AS meningkat ke tahap tertinggi dalam hampir 7 1/2 tahun pada bulan April, mencapai kadar tahunan yang disesuaikan mengikut musim iaitu 1.14 juta unit, selepas 1.04 juta pada bulan Mac. Data pembinaan positif yang bertambah, mencadangkan pemulihan mungkin dalam sektor perumahan. Peningkatan dalam permintaan untuk rumah baru adalah satu trend positif berikutan musim sejuk yang teruk pada tahun 2015. Data rumah yang kukuh dijangka mempunyai kesan positif ke atas pertumbuhan GDP pada suku kedua. Bilangan permit bangunan baru dijangka mencapai 1.10 juta unit buat masa ini.

Rabu, 04:30 Malam

Data Pekerjaan UK:  Pasaran buruh UK terus bertambah baik pada bulan April. Pengangguran jatuh dan bilangan orang yang diambil kerja terus meningkat. Bilangan orang yang menuntut faedah pengangguran menurun sebanyak 12,600 pada bulan April kepada 764 ribu. Pegawai kerajaan gembira dengan data yang positif, dengan mendakwa kerajaan mereka bekerja. Peningkatan permintaan bagi pekerja menolak pertumbuhan gaji tetap kepada 2.2%. Inflasi yang lemah dan gaji yang lebih tinggi adalah berita yang dialu-alukan untuk pengguna Inggeris. Ini juga akan mempunyai kesan positif ke atas perbelanjaan pengguna dan pertumbuhan ekonomi.

Khamis, 2:00 Pagi

Mesyuarat Feds:  Sidang akhbar pada pukul 18:30 dan ini adalah mesyuarat pertama yang tidak membawa apa-apa bimbingan mengenai masa hadapan. Di samping itu, ia disertai dengan ramalan ekonomi baru, “plot dot” dan sudah tentu, satu sidang media oleh Fed Pengerusi Janet Yellen; semua membuatkan mesyuarat ini suatu peristiwa yang sangat besar. Senario asas adalah bahawa Fed akan menunggu hanya sedikit lebih sebelum menaikkan “interest rate”, dengan ahli ekonomi memberi tumpuan kepada mesyuarat September ini. Walau bagaimanapun, kenaikan “interest rate” mungkin sudah berlaku sekarang dan pada bulan Julai depan. Di dalam tangannya, Fed ingin memulakan “menaik kadar” dan mengelakkan gelembung kredit. Sebaliknya, ia tidak perlu bertindak lebih awal yang akan membantutkan pemulihan dan perlu berbalik semula. Setiap kata dalam satu kenyataan, dan setiap perkataan yang Yellen keluarkan membawa banyak bebanan. Kebimbangan boleh menurunkan Dollar, manakala sentimen yakin dengan data yang positif pada musim bunga, boleh menjadikan Dollar positif. Ulangan pendirin “kenaikan pada tahun 2015” akan menjadi umumnya positif.

Khamis, 6:45 Pagi

GDP NZ: Ekonomi New Zealand berkembang 0.8% pada suku keempat tahun 2014, sejajar dengan unjuran pasaran, selepas pertumbuhan 0.9% pada suku ketiga. Sektor runcit dan penginapan meningkat 2.3% pada suku terakhir 2014, manakala perbelanjaan pelancong antarabangsa meningkat sebanyak 15%. Perdagangan runcit juga meningkat 1.8%. Tahun-ke-tahun, ekonomi berkembang 3.5%, paras tertinggi sejak suku tahun keempat 2007. GDP New Zealand Q1 2015 dijangka mencapai 0.6%.

Khamis, 3:30 Petang

Interest rate Switzerland: Bank Negara Swiss membuat keputusan untuk mengekalkan kadar faedah pada -0.75%, menunggu untuk melihat kesan penuh langkah yang tidak dijangka pada bulan Januari. Perubahan dalam keadaan monetari telah dibuat dalam usaha menurunkan nilai Switzerland Francs, tetapi mempunyai kesan negatif ke atas simpanan pengguna dan dana pencen menjadi perkara yang membimbangkan untuk penduduk Switzerland. Presiden SNB Thomas Jordan berkata franc masih terlebih nilai dan bahawa terdapat ruang untuk kadar yang lebih rendah pada masa akan datang. Bank Negara Swissdijangka mengekalkan kadar negatif -0,75%.

Khamis, 8:30 Malam

Data inflasi AS: Inflasi AS, tidak termasuk kos tenaga, meningkat 0.3% pada bulan April di tengah-tengah peningkatan kos insurans dan penjagaan perubatan. Penganalisis menjangkakan kenaikan 0.2% seperti pada bulan Mac. Sementara itu, CPI secara keseluruhan meningkat 0.1%, selepas meningkat 0.2% pada bulan Mac. Peningkatan ini berlaku disebalik penurunan 1.7% dalam harga petrol dan ketiadaan perubahan dalam harga makanan. Angka April ini menyokong keputusan Fed untuk menaikkan “interest rate”, menunjukkan tanda-tanda bahawa inflasi telah bergerak ke arah sasaran Fed. CPI diramal akan meningkat 0.5% manakala Core CPI dijangka mendapat 0.2%.

Khamis, 08:30 Malam

Tuntutan pengangguran AS: Jumlah tuntutan baru untuk bantuan pengangguran meningkat sedikit pada minggu lepas, mencapai 279 ribu, masih kekal di bawah 300 ribu. Ini adalah minggu ke-14 dimana tuntutan masih berada di bawah tahap 300 ribu, menunjukkan pasaran buruh yang terus bertambah kukuh. Pakar ekonomi menjangkakan bilangan tuntutan akan mencapai 277 ribu. Purata empat minggu tuntutan meningkat sebanyak 3,750 kepada 278,750 pada minggu lepas. Jumlah tuntutan pengangguran diramal akan mencapai 278 ribu minggu ini.

Khamis, 10:00 Malam

Indeks Philly Fed Manufacturing AS:  Pembuatan di kawasan Philadelphia lemah pada bulan Mei, menurut responden yang dibanci. Prospek perniagaan perkilangan Philadelphia Fed jatuh kepada 6.7 pada Mei daripada 7.5 pada bulan April. Pesanan baru meningkat 0.3% selepas 0.7% Indeks penghantaran semasa juga meningkat 3 mata kepada bacaan 1 dan indeks Pekerjaan lemah dengan jatuh 5 mata kepada 6.7, dari bacaan April sebanyak 11.5. Sektor pembuatan di rantau New York mendapati momentum beberapa minggu lalu, dengan kaji selidik pembuatan Empire State melantun kembali ke wilayah positif. Walau bagaimanapun, bacaan 3.1 pada Mei kekal lemah daripada yang dijangkakan. Sentimen Pembuatan di kawasan Philadelphia dijangka meningkat kepada 8.1.

Jumaat

Interest rate Jepun: Bank of Japan mengundi untuk mengekalkan pendirian dasar monetari yang tidak berubah pada bulan Mei, dan terus melaksanakan operasi pasaran kewangan bagi memastikan asas kewangan kekal pada ¥80 trillion setahun. Keputusan ini adalah sejajar dengan unjuran pasaran. BoJ menyatakan bahawa ekonomi Jepun dijangka terus bertambah baik. Eksport meningkat menunjukkan pertumbuhan dalam sektor pembuatan dan ini meningkatkan pelaburan perniagaan. Walau bagaimanapun, Bank of Japan juga menyatakan bahawa inflasi dijangka kekal hampir 0% dalam tempoh terdekat disebabkan oleh penurunan harga tenaga. “Interest rate” dijangka tidak berubah.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat