Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 31 Aug – 4 Sep 2015

40

kalendar-ekonomi-moshedfx

Pasaran tidak berehat dalam seminggu Ogos yang menyaksikan turun naik yang melampau. Dolar AS muncul sebagai pemenang besar tetapi selalunya tidak begini. Seminggu yang sangat sibuk sedang menanti kita: keputusan kadar di Australia dan Euro-Zone, data GDP dari Kanada dan Australia, dan penumpuan penuh kepada “Non-Farm Payroll” Amerika Syarikat adalah tonggak berita ekonomi yang bakal menggerakkan pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Kegawatan dalam pasaran kewangan global meningkatkan spekulasi bahawa Rizab Persekutuan boleh melambatkan kenaikan kadar pada September yang sangat dinantikan. Kebimbangan terhadap pertumbuhan global, kejatuhan harga komoditi, pasaran saham penuh kegilaan di China dan penurunan nilai yuan baru-baru ini mencadangkan perubahan yang mungkin dalam jadual waktu Feds. Walau bagaimanapun, data ekonomi AS kekal positif dengan semakan naik mendadak dalam ramalan pertumbuhan GDP bagi suku kedua, mencapai 3.7% berbanding pengembangan 2.3% yang dianggarkan sebelumnya.

Tambahan pula, pesanan barangan tahan lama mencatatkan kenaikan kukuh yang semakin meningkat 2% manakala pesanan teras meningkat 0.6%, jauh melebihi ramalan, menunjukkan peningkatan permintaan domestik dan pengembangan berterusan dalam suku ketiga. Yen dan euro mendapat manfaat tetapi ini berubah, terutama untuk euro. ECB juga boleh bertindak balas, bukan sahaja Feds. Mata wang komoditi biasanya mengalami kejatuhan tetapi berjaya ke peringkat separa pemulihan.

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Selasa, 12:30 Tengah Hari

Keputusan kadar Australia:  Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar pada 2%. Gabenor RBA Glenn Stevens mengulangi bahawa mata wang perlu susut nilai walaupun ia bergerak lebih dekat kepada destinasi yang diharapkan. Kenaikan yang kukuh dalam jualan runcit dan perbelanjaan pengguna, yang dilaporkan selepas mesyuarat kadar mengesahkan nada yakin dalam laporan RBA. Walau bagaimanapun, kenaikan harga dalam pasaran perumahan terus merisaukan pembuat dasar. RBA dijangka mengekalkan kadar 2% buat masa ini. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk tindakan sekarang, bagi mengurangkan kelembapan China dan kejatuhan dalam perbelanjaan.

Selasa, 8:30 Malam

GDP Kanada: Ekonomi Kanada menguncup 0.2% pada bulan Mei, menandakan penurunan bulan kelima berturut-turut diterajui oleh penurunan kejutan dalam pembuatan. Bank of Canada menganggarkan GDP akan merosot 0.5% pada suku kedua, selepas jatuh 0.6% dalam tiga bulan pertama. Pembuat dasar berharap Dolar Kanada yang lemah dan kadar yang lebih rendah akan meningkatkan aktiviti ekonomi pada separuh kedua tahun 2015. Permintaan dari AS lemah pada suku pertama manakala kejatuhan harga minyak memberi kesan kepada sektor tenaga. Walau bagaimanapun, ahli ekonomi percaya dengan kenaikan GDP yang kukuh pada bulan Jun. Ekonomi Kanada dijangka berkembang sebanyak 0.3% pada bulan Jun.

Selasa, 10:00 Malam

ISM Manufacturing PMI AS:  “Manufacturing PMI”, menurut laporan ISM, menunjukkan bacaan lebih rendah daripada yang dijangkakan sebanyak 52.7, selepas 53.5 pada bulan Jun. Angka itu adalah atas garis 50 mata, menunjukkan pengembangan, yakni sektor pembuatan masih berkembang. Komponen pekerjaan jatuh kepada 52.7 daripada 55.5. Pesanan baru meningkat kepada 56.5 daripada 56.0. Pengeluaran meningkat kepada 56.0 daripada 54.0. Ahli ekonomi menjangkakan Manufacturing PMI bakal mencapai 52.8 kali ini.

Rabu, 9:30 Pagi

GDP Australia: Ekonomi Australia meningkatkan aktiviti pada suku pertama, mencatatkan pertumbuhan suku tahunan yang terbaik dalam 15 tahun. Peningkatan 0.9% telah didahului oleh keuntungan 0.5% dalam tempoh tiga bulan terakhir 2014. Faktor-faktor utama untuk pengembangan adalah eksport, perbelanjaan domestik dan sektor pembinaan. Ekonomi negara lebih pergi perubahan besar, beralih daripada aktiviti perlombongan untuk pelancongan, pendidikan dan perkhidmatan profesional. Pembuat dasar cuba untuk mencari cara-cara untuk mengimbangi kehilangan pembiayaan yang besar sebelum ini dilaburkan dalam sektor perlombongan. Yang lebih baik daripada keluaran KDNK dijangka menimbulkan harapan untuk pemulihan berterusan. Ekonomi Australia dijangka berkembang sebanyak 0.4% pada suku kedua.

Rabu, 8:15 Malam

“ADP Non-Farm Employment Change AS”:  Sektor swasta AS menambah 185 ribu pekerja pada bulan Julai, mencatatkan kenaikan paling kecil sejak April, selepas 237 ribu pekerjaan tambahan yang dicatatkan pada bulan sebelumnya. Pakar ekonomi menjangkakan kenaikan yang lebih kukuh sebanyak 216 ribu pada bulan Julai. Pertumbuhan pekerjaan kekal kukuh, tetapi sederhana sejak awal tahun ini. Faktor-faktor utama untuk kelembapan ini adalah, pemberhentian dalam industri tenaga dan kenaikan pekerjaan yang lemah dalam sektor pembuatan. Pasaran kerja AS dijangka menambah 205 ribu jawatan baru pada bulan Ogos.

Khamis, 7:45 Malam, sidang media pada 12:30

Keputusan kadar Euro-Zone:  ECB dijangka tidak akan mengubah dasar sekarang, kadar telah mencapai “paras terendah” menurut ECB dan QE telah mencapai beberapa hasil dalam dasar kewangan dan secara tidak langsung euro yang lemah. Walau bagaimanapun, pergolakan pasaran baru-baru ini telah mencetuskan komen yang mengisyaratkan tentang rangsangan selanjutnya. Adakah ECB akan mengumumkan tambahan program QE melampaui €60 bilion sebulan atau tempoh masa melampaui September 2016? Ini secara rasmi boleh membantu ekonomi dan pada dasarnya berfungsi sebagai penyertaan ECB dalam perang mata wang. Kenaikan euro tidak diingini kerana pemulihan ekonomi masih lemah. Perubahan polisi tidak dijangka, tetapi Presiden Mario Draghi mungkin memberi isyarat mengenai potensi untuk bertindak, sekaligus memberati euro.

Khamis, 8:30 Malam

Imbangan Perdagangan AS:  Defisit perdagangan AS meningkat pada bulan Jun daripada $40.9 bilion pada bulan Mei kepada $43.8 bilion pada bulan Jun, di tengah-tengah perbelanjaan pengguna yang kukuh dan kenaikan import, manakala eksport menguncup kerana dolar yang kukuh. Import menokok 1.2% kepada $232.4 bilion, manakala eksport merosot kepada $188.6 bilion dari $188.7 bilion. Dolar yang kuat menekan pengeluar, membuatkan produk mereka lebih mahal di luar negara. Defisit perdagangan AS dijangka berkembang kepada $44.5 bilion.

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan bantuan pengangguran menurun sebanyak 6 ribu minggu lepas kepada 271 ribu. Bacaan secara amnya selaras dengan ramalan pasaran. Purata bergerak empat minggu tuntutan awal meningkat kepada 273 ribu daripada 272 ribu. Tuntutan berterusan meningkat kepada 2.269 juta dari bacaan semakan semula 2.256 juta. Bacaan data pekerjaan yang mantap mencadangkan pasaran buruh AS akan terus bertambah baik. Jumlah tuntutan pengangguran baru dijangka mencecah 273 ribu pada minggu ini.

Khamis, 10:00 Malam

“ISM Non-Manufacturing PMI AS”:  Indeks ISM bukan perkilangan pada Julai mencatatkan bacaan tertinggi dalam tempoh 10 tahun, mencapai 60.3 selepas bacaan 56.0 pada bulan Jun. Pakar ekonomi menjangkakan angka yang lebih rendah sebanyak 56.3. Pesanan baru meningkat kepada 63.8, dan pesanan tunggakan menunjukkan 54.0, menunjukkan pecutan yang besar daripada bulan Jun. Tempahan eksport juga meningkat dengan ketara walaupun dengan dolar yang kukuh. Indeks ISM kali ini dijangka mencecah 58.3 pada bulan Ogos.

Jumaat, 8:10 Malam

Ucapan Ahli FOMC Jeffrey Lacker:  Presiden Federal Reserve Richmond, Jeffrey Lacker dijadualkan berucap di Richmond. Encik Jeffrey menyatakan sokongannya kepada kenaikan kadar yang lebih awal. Ucapan beliau akan diikuti oleh laporan data pekerjaan Ogos daripada Jabatan Buruh, maklumat penting sebelum mesyuarat dasar Federal Reserve. Turun naik pasaran dijangka terutamanya ekoran dari komen negatif dari Fed.

Jumaat, 8:30 Malam

Data pekerjaan Kanada:  Majikan Kanada menambah 6,600 pekerjaan pada bulan Julai, pulih selepas penurunan yang sama pada bulan Jun. Walau bagaimanapun, tambahan pekerjaan tidak mengubah kadar pengangguran, yang kekal tersangkut pada 6.8%. Data ekonomi yang dikeluarkan pada suku pertama menunjukkan ekonomi menguncup, tetapi laporan pekerjaan menunjukkan gambaran yang lebih rumit. 11 ribu pekerjaan ditambah dalam tempoh enam bulan lepas, walaupun terdapat kelembapan besar dalam sektor minyak dan gas. Walau bagaimanapun, majoriti 7 ribu jawatan yang ditambah pada Julai adalah kerja separuh masa. Pasaran buruh Kanada dijangka mengurangkan 2,500 pekerjaan manakala kadar pengangguran dijangka akan kekal tidak berubah pada, 6.8%.

“Non-Farm Payroll” AS:  NFP AS mencatat satu lagi kenaikan yang kukuh pada bulan Julai, menambah 215 ribu pekerjaan selepas peningkatan 223 ribu pada bulan Jun. Kadar pengangguran kekal stabil pada paras tujuh tahun terendah sebanyak 5.3%. Feds telah menaik taraf penilaiannya terhadap pasaran buruh, menyifatkannya sebagai ” terus bertambah baik, dengan kenaikan yang kukuh dan penurunan pengangguran”. Purata pendapatan setiap jam naik lima sen, atau 0.2%, setelah stabil pada bulan Jun, tetapi masih jauh lebih rendah daripada kadar pertumbuhan 3.5% pada ekonomi dengan guna tenaga penuh. Angka pekerjaan pada Ogos dijangka sebanyak 220 ribu manakala kadar pengangguran diramal menurun kepada 5.2%.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat