Pandangan Kalendar Ekonomi Sepanjang Minggu Ini (5-9 Disember)

42

Minggu ini akan menjadi tempoh yang sibuk dalam pasaran kewangan global berikutan penetapan kadar faedah oleh tiga bank pusat utama dunia iaitu, Australia, Kanada dan Kesatuan Eropah (EU). Australia akan menjadi tumpuan terlebih dahulu dan dijangka RBA akan mengekalkan kadar sejak mengubahnya pada Julai lepas. Bank of Canada juga dijangka akan mengekalkan kadar kerana dilihat masih menunggu bukti-bukti data ekonomi sebelum membuat keputusan di masa hadapan.

Pasaran akan fokus kepada penetapan kadar dari ECB (European Central Bank) untuk mendapatkan isyarat yang lebih jelas berhubung polisi monetary dan khususnya program pembelian bon semasa. Pasaran sebelum ini meragui kapasiti ECB untuk meneruskan program pembelian bon kerana kenyataan dari German sebelum ini yang tidak akan meluluskan pakej rangsangan ini. Walaubagaimanapun,  pihak ECB mengatakan mereka tidak kehabisan instrumen untuk meneruskan mandat bagi mencapai sasaran inflasi.

Selain itu, dinasihatkan kepada para trader untuk mengikuti laporan data-data ekonomi yang lain pada minggu ini untuk mendapatkan informasi pasaran terkini dan sentimen-sentimen semasa. Hal ini penting agar kita dapat melihat pasaran kewangan atau pasaran tukaran matawang ini secara keseluruhan. Informasi secara keseluruhan ini akan banyak membantu anda dalam membuat keputusan trading yang lebih berkualiti.

Berikut merupakan data-data ekonomi yang akan dikeluarkan sepanjang minggu ini.

Data indeks sektor bukan-pembuatan (US ISM Non-Manufacturing PMI): Isnin 11 malam

Indeks ini jatuh ke paras 54.8 pada Oktober dari 57.1 pada bulan sebelum lebih rendah dari jangkaan 56.2. Indeks ini mengambil data dari 18 industri bukan pembuatan di US. Indeks aktiviti perniagaan pada Oktober jatuh kepada 57.7 dari 60.3 dan tempahan baru menyusut dari 60.0 kepada 57.7. Indeks gunatenaga atau pekerjaan jatuh kepada 53.1 dari 57.2, manakala  indeks inflasi meningkat ke paras 56.6. Penganalisis berpendapat bacaan indeks yang kukuh beberapa bulan lepas hanyalah sementara dan data Oktober sudah dijangka. ISM manufacturing diramalkan berada di paras 55.3.

Penetapan kadar oleh RBA: Selasa, 11.30 pagi

Rizab Bank Australia (RBA) mengekalkan kadar faedah 1.5% pada November sejajar dengan jangkaan pasaran. RBA tidak membuat sebarang isyarat bagi pelonggaran polisi (easing policy) dalam masa terdekat berikutan data-data ekonomi yang konsisten menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh. Ahli dalam RBA juga berpuas hati dengan kadar inflasi semasa dan yakin sasaran inflasi dapat dicapai. Bank pusat menjangka ekonomi akan berkembang sederhana sebelum mengukuh secara berperingkat dan inflasi diramalkan meningkat dalam masa  dua tahun lagi.

Data KDNK Australia: Rabu 8.30 pagi

Pertumbuhan di Australia meningkat 0.5% pada suku kedua yang gagal mencapai jangkaan peningkatan 0.6%. Pertumbuhan tahunan  sudah pun mencapai 3.3%, tertinggi dalam masa empat tahun. Pada suku pertama pula ekonomi mencapai pertumbuhan 1.0% dimana dalam anggaran tahunan mencatatkan kenaikan 2.9%. Pertumbuhan 0.5% pada suku kedua dipandu oleh peningkatan dalam permintaan domestic. Pelaburan menunjukkan tren yang mendatar pada suku kedua berikutan kejatuhan berterusan dalam sector galian. KDNK Australia dijangka meningkat 0.2% pada suku ketiga.

Penetapan kadar Kanada: Rabu 11 malam

Bank of Canada (Bank pusat) mengekalkan kadar 0.5% sejak Julai 2015. Dalam mesyuarat kali ini kadar dijangka masih dikekalkan berikutan BoC melihat ekonomi global akan mendapat momentum separuh kedua 2016 sehingga 2018. Perbelanjaan pengguna meningkat berikutan pasaran pekerjaan yang semakin baik dan keyakinan pengguna yang kukuh. Walau bagaimanapun, pelaburan sektor perniagaan di US masih lemah. Eksport masih diramal akan melemah sepanjang 2017 dan 2018 berikutan permintaan global yang rendah.

Data inventori minyak EIA: Rabu 11.30 malam

Inventori minyak mentah EIA  tidak dijangka jatuh sebanyak 884,000 pada minggu berakhir 25 November. Penganalisis menjangkakan peningkatan sebanyak 636,000. Penyusutan ini berikutan kejatuhan inventori yang besar di pantai timur US. Walaupun begitu, kesannya hanya sedikit kepada harga minyak.

Penetapan kadar ECB : Khamis 8.45 malam

Komen terbaru dari pihak ECB ini menggambarkan pihak bank perlu berusaha agar kadar inflasi bergerak dalam keadaan menaik dan kukuh secara berterusan supaya tidak hanya mencapai sasaran itu dengan risiko untuk menyusut semula. Pun begitu, tiada jangkaan bagi tightening policy (pengetatan polisi) dari ECB dalam masa terdekat ini berikutan kesukaran untuk mencapai sasaran inflasi 2.00%. Pasaran menjangkakan akan ada lebih pelonggaran (easing policy) dalam polisi semasanya walaupun pasaran masih meragui tentang pilihan instrumen polisi yang ada. Draghi juga mengatakan, polisi monetari sahaja tidak mampu untuk memberi pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan bagi meningkatkan keberkesanan polisi monetari ini, polisi fiskal diperlukan untuk sama-sama menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi.

Jobless claims US : Khamis 9.30 malam

Jabatan Buruh US melaporkan 268,000 laporan pengangguran (Jobless claims) dicatatkan bagi minggu berakhir pada 26 November yang menunjukkan peningkatan sebanyak 17,000 berbanding minggu sebelum itu yang mencatatkan jumlah 251,000. Data yang dikeluarkan ini lebih tinggi daripada jangkaan penganalisis sebanyak 252,000. Walaupun data ini meningkat ia masih dianggap berada di paras yang rendah. Jobless claims dijangka bertambah 272,000 pada minggu ini.

US Prelim UoM Consumer Sentiment: Jumaat 11 malam

Indeks keyakinan pengguna Universiti Michigan US (US University of Michigan consumer confidence index) menguat pada Oktober ke paras 91.6 berbanding 87.2 bulan sebelum. Ini adalah bacaan tertinggi sejak Julai lepas yang juga di atas jangkaan 87.5 penganalisis. Data ini adalah hasil tinjauan oleh Universiti Michigan ke atas 500 orang pengguna bagi mendapatkan pendapat mereka tentang tahap ekonomi pada masa ini dan jangkaan mereka di masa hadapan. Data ini dikelurakan setiap pertengahan bulan yang mewakili bacaan pada bulan tersebut. Menurut tinjauan ini, keyakinan kepada ekonomi meningkat dan bacaan ini konsisten dengan pertumbuhan KDNK (GDP) tahunan 2.5%. Bacaan keseluruhan indeks ini berada di atas bacaan purata tahun 2016. Indeks keyakinan pengguna ini dijangka meningkat lagi ke paras 94.3.

Akhir sekali, semoga berjaya kepada anda semua.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat