Pasaran Asia Dalam Penyusutan, Krisis Rusia-Ukraine Buat Minyak Membara

280

Krisis geopolitik antara Rusia-Ukraine terus menjadi tajuk utama dunia dengan Rusia memberi amaran akan menyerang Ukraine, seterusnya mengukuhkan jangkaan kenaikan kos tenaga dan inflasi dunia.

Selain itu, pasaran saham Asia menyusut sementara harga minyak mencanak.

Ringkasan Krisis Geopolitik

Pihak Rusia telah menambah tenteranya di Belarus sementara gambar yang diambil menerusi satelik menunjukkan beberapa penempatan tentera di sempadan Ukraine.

Selain itu, presiden Perancis, Emmanuel Macron bakal mengadakan perjumpaan dengan pihak Rusia di Organization for Security and Co-operation di Eropah pada Isnin.

Pasaran Yang Kecundang

Niaga hadapan S&P 500 jatuh 0.6% dan niaga hadapan Nasdaq Composite susut 1.2%.

Indeks meluas MSCI saham Asia-Pasifik luar Jepun turun 0.4% sementara Nikkei Jepun hilang 1.9%.

Tinjauan oleh pengurus dana global dari Bank of America (BofA) mengesahkan perubahan bearish apabila pegangan tunai mencapai paras tertinggi sejak pertengahan 2020.

Disamping itu, prospek pengetatan yang lebih agresif oleh Federal Reserve (Fed) bagi membendung inflasi menambah parah terhadap sentimen pelabur.

Ekoran daripada itu, perbendaharaan jangka pendek mengurangkan kerugian yang dicatat pada minggu lalu manakala hasil 10 tahun jatuh 1.92%.

Bagi pasaran mata wang pula, indeks dolar kali terakhir didagangkan pada 96.100 dari kemuncak 97.441.

Euro kekal pada $1.1317 namun ia terdedah kepada krisis geopolitik dan safe-haven Yen Jepun pada 114.91, mengancam sokongan pada 114.78.

Harga emas mencapai paras tertinggi 9 bulan pada $1,903 per auns.

Harga minyak yang dipengaruhi oleh krisis geopolitk menyaksikan peningkatan 2% secara keseluruhan dengan minyak Brent canak $1.22 pada $94.76 dan minyak mentah Amerika Syarikat (AS) capai $1.76 pada $92.83.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat