Pasaran Berwaspada, Mesyuarat ECB Akan Terus Menyokong Pengukuhan Euro?

807

US dolar kembali meraih peningkatan berbanding matawang utama pada sesi Asia setelah laporan pekerjaan ADP dan data PMI perkhidmatan AS yang diterbitkan menunjukkan bacaan lebih baik daripada unjuran pasaran.

Pada bulan Mei, sektor swasta AS telah mengurangkan sebanyak 2.76 juta pekerja, iaitu jauh lebih baik daripada jangkaan untuk pengurangan sebanyak 8.75 juta. Bacaan yang memberangsangkan ini menunjukkan tanda-tanda awal bahawa kesan penularam COVID-19 semakin mereda.

Sementara itu, PMI pembuatan ISM AS pula meningkat kepada 45.4 pada bulan Mei daripada 41.8 yang dicatatkan pada bulan sebelumnya dan melebihi jangkaan pasaran untuk bertumbuh kepada 44.

Pada sesi Asia, euro diniagakan susut di sekitar paras harga $1.121 berbanding USD, setelah mencapai paras tertinggi sejak Mac pada sesi sebelumnya dengan tujuh sesi kenaikan berturut-turut.

Harapan pelabur bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) akan meningkatkan langkah rangsangan dengan memperluaskan pembelian bon telah menyokong pengukuhan dagangan matawang euro.

Berbanding safe-haven yen, euro menokok ke paras ketinggian 4 1/2 bulan, ¥122.625 pada sesi sebelumnya sebelum didagangkan susut sedikit pada sesi Asia di sekitar ¥122.22.

ECB dijangkakan secara meluas akan mengumumkan peningkatan dalam Program Pembelian Kecemasan Pandemik (PEPP) yang bernilai €750 bilion pada mesyuarat polisi monetari malam ini.

Matawang pound kembali memaparkan penyusutan berikutan kebimbangan terhadap perjanjian perdagangan pasca-Brexit antara UK dan EU mungkin tidak dapat dicapai susulan laporan Sky News yang melaporkan Britain telah memberi amaran kepada bank-bank UK supaya bersedia untuk kemungkinan no-deal Brexit.

Seperti yang dijangkakan, Bank of Canada (BOC) menetapkan kadar faedah tidak berubah. Dolar Kanada kekal didagangkan mengukuh berbanding USD susulan kenyataan yang optimis pembuat dasar yang yakin bahawa impak ekonomi akibat COVID-19 telah pun memuncak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat