Pasaran Kekal Membimbangkan, Ini 5 Situasi Pasaran Yang Harus Diperhatikan Oleh ‘Trader’!

994

Indeks saham niaga hadapan A.S catat bacaan yang lebih rendah disebabkan oleh ketidakpastian berterusan mengenai siling hutang, kebarangkalian pengurangan pembelian aset sebanyak $120 bilion sebulan, kekurangan cip global, gangguan rantaian bekalan dan pertumbuhan ekonomi global yang semakin perlahan.

Disisi sentimen bulish ialah kenaikan kadar faedah dari sifar sehingga 25 mata asas tidak akan dinaikkan dalam masa terdekat.

Permintaan gadai janji di A.S jatuh 6.9% pada minggu yang berakhir pada 1 Oktober, yang merupakan penurunan terbesar sejak minggu terakhir bulan Jun, berdasarkan data dari Persatuan Mortgage Bankers. Permohonan pembiayaan semula rumah pula menurun 9.6% ke tahap terendah dalam tiga bulan dan permohonan untuk membeli rumah turun 1.7%.

Laporan ADP bulan September menunjukkan 568,000 pekerjaan baru diciptakan berbanding ramalan yang sasarkan hanya 428,000. Laporan ini merangkumi kira-kira 400,000 pelanggan perniagaan A.S. dan 23.0 juta pekerja A.S. yang bekerja di semua sektor industri swasta.

Indeks US dolar terus meningkat ke paras tertinggi satu tahun kerana hasil Perbendaharaan A.S. menjadikan dolar lebih menarik bagi pelabur. Terdapat pandangan konsensus bahawa Federal Reserve akan mengumumkan penurunan $ 120 bilion sebulan dalam program pembelian asetnya pada mesyuarat dasar November. Ini berkemungkinan akan terus mendorong US dolar melonjak lebih tinggi.

Matawang Euro susut ke paras $ 1.15 iaitu paras terendah sejak Julai 2020. Tekanan terhadap euro dikaitkan dengan laporan bahawa penjualan runcit zon euro meningkat 0.3% dari bulan sebelumnya pada bulan Ogos 2021,tersasar dari sasaran yang sasarkan pertumbuhan 0.8%.

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde disisi lain terus mengulangi bahawa kenaikan inflasi baru-baru ini adalah sementara.

Pound Britain didagangkan lebih rendah setelah laporan menunjukkan PMI pembinaan IHS Markit / CIPS UK menurun kepada 52.6 pada bulan September, kehilangan jangkaan pasaran yang menjangkakan bacaan 54.0.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat