Pasaran Kewangan Terkesan Menuju FOMC? Ini Apa Yang Berlaku Dalam Pasaran

799

Pedagang Wall Street bersedia menghadapi kenaikan kadar Federal Reserve pada hari Khamis yang menyebabkan saham menurun dengan spekulasi bahawa Jerome Powell akan menandakan bahawa kenaikan lain tahun ini belum sepenuhnya dihapuskan.

Selepas kenaikan 25 mata asas yang dijangka secara meluas pada bulan Julai, pasaran pertukaran saat ini meramalkan 52% peluang untuk kenaikan sebesar itu sebelum akhir tahun. Sama ada ia akan menjadi kenyataan atau tidak, masih lagi perlu dilihat, tetapi ramai penganalisis menjangkakan Fed akan sekurang-kurangnya menjaga pilihan terbuka apabila bank pusat mengambil kos pinjaman ke tahap tertinggi dalam 22 tahun.

Menurut Andrew Brenner di NatAlliance Securities, Powell tidak mempunyai pilihan selain berpihak kepada Hawkish. Beliau tidak boleh membawa nada dovish kerana para pembuat dasar bimbang untuk membuat kesilapan jenis 1981 ketika mereka melepaskan kaki mereka dari brek dengan tergesa-gesa.

“Fed tidak sepatutnya memberi isyarat tentang jeda pada bulan September, kerana melakukannya pada mesyuarat Jun benar-benar mengikat tangan Fed pada masa ketika ia memerlukan fleksibiliti maksimum,” kata Win Thin di Brown Brothers Harriman. “Dengan keadaan pasaran buruh yang kukuh, kami percaya perkara yang tepat untuk dilakukan oleh Fed adalah untuk menekankan pendekatan yang lebih bergantung pada data dan menekankan bahawa keskipan pada bulan September tidak harus dianggap sebagai jaminan.”

S&P 500 menurun dari tahap tertinggi sejak April 2022, Nasdaq 100 yang terdiri daripada syarikat teknologi melemah dan Dow Jones Industrial Average berubah-ubah. Jika indeks blue-chip ditutup lebih tinggi, ini akan menjadi keuntungan berturut-turut yang ke-13 – trend kemenangan terpanjang sejak tahun 1987. Imbuhan AS dua tahun sedikit berubah pada 4.87%. Nilai dolar berubah-ubah. Minyak mentah West Texas Intermediate berdagang dekat $79 satu tong, manakala kuprum menurun bersama logam industri.

Penggerakan perdagangan pada hari Rabu juga adalah sejumlah besar laporan keuntungan, dengan hasil daripada teknologi besar diperhatikan dengan cermat selepas mencatatkan kenaikan sejarah dalam enam bulan pertama tahun ini.

Induk Google, Alphabet Inc., meningkat selepas pendapatan melepasi jangkaan, sementara Microsoft Corp. menurun kerana pertumbuhan jualan yang lemah dan ramalan Texas Instruments Inc. yang lemah membebankan pengeluar chip. Pedagang juga menanti hasil daripada Facebook, Meta Platforms Inc. selepas lonjakan penutupan.

Indeks dolar AS, yang mengukur mata wang terhadap enam rakan kongsi utama, menurun 0.1% menjadi 101.010, tetapi hampir mencapai tahap tertinggi dua minggu yang dicatatkan pada hari Selasa.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat