Pasaran Kripto Kembali Hijau, Adakah Harga BTC Akan Terus Melonjak Naik?

1,707

Harga Bitcoin dan matawang kripto telah merosot teruk pada hari Khamis ditengah berita pengharaman kripto dari China dan laporan pengenaan cukai oleh Jabatan Perbendaharaan.

Matawang kripto BTC kali terakhir diperdagangkan 3% lebih tinggi di atas $40,000 kemudian terus diperdagangkan di bawah paras rendah. Walaubagaimanapun hari ini, pasaran sedikit boleh menarik nafas lega, apabila harga BTC mula menunjukkan kenaikan.

Matawang kripto yang lain juga mengalami nasib yang sama iatu menjunam lebih dari 20% pada hari Ahad semalam. Dogecoin juga tidak menunjukkan pengukuhan ketara walaupun berkali-kali mendapat dukungan daripada Elon Musk.

Telah beredar beberapa laporan yang menyebabkan kejatuhan dalam pasaran. Pertama, Musk menyatakan bahawa syarikat kereta elektriknya telah menangguhkan pembelian kenderaan dengan bitcoin kerana isu alam sekitar. Kedua isu pengharaman kripto oleh China yang masih menjadi spekulasi. Ketiga ialah isu, amaran cukai yang dikeluarkan oleh Jabatan Perbendaharaan. Keempat spekulasi bahawa bank-bank pusat sedang mengorak langkah untuk terjun dalam dunia kripto.

Setakat ini harga BTC telah melepasi paras sokongan $37,000 dan ia perlu melepasi paras $39,000 untuk meneruskan momentum. Jika paras sokongan pecah maka paras seterusnya adalah $36,000. BTC setakat ini masih diperdagangkan sideways.

Terkini harga BTC adalah pada $37,787.66 setakat jam 9.15 p.m.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat