Pasaran Kripto Sudah Mula Panas? Situasi Terkini Buatkan Pasaran Berbelah Bahagi!

316

Pada minggu lepas pasaran berhadapan rantaian data-data penting ekonomi. Dimana data-data tersebut telah mengubah sentimen pasaran termasuk pasaran kripto. Pada hari ini, pasaran kripto didagangkan dalam keadaan hijau berikutan mata wang kripto menunjukkan peningkatan hari ini, berikutan pengumuman Genesis untuk mencapai persetujuan dengan Kumpulan Mata Wang Digital dan Gemini. Semasa penulisan, harga Bitcoin meningkat sebanyak 0.41% dalam tempoh 24 jam yang lalu kepada paras dagangan $23,013.24.

Jumlah modal pasaran kripto berjumlah 1.07 trilion USD, peningkatan sebanyak 0.57% berbanding hari terakhir. Jumlah volume kripto sepanjang 24 jam yang lalu ialah 50.09 bilion USD, peningkatan sebanyak 2.42%.

Bitcoin (BTC) meningkat sebanyak 0.74% 0.41% dalam tempoh 24 jam yang lalu kepada paras dagangan $23,013.24. Bitcoin kembali mencecah paras $23,000 untuk kali kedua dalam tahun ini. Menurut pakar, 23,400 telah menjadi tanda rintangan untuk Bitcoin, yang berjaya ditembusi pada bulan lalu.

Paras pasaran kripto pada masa ini ialah 442.04 bilion USD. Jumlah dagangan dalam tempoh 24 jam yang lalu telah melonjak sebanyak 16.69%. Penguasaan bitcoin telah menurun sebanyak 0.05% sepanjang hari terakhir. Pada minggu lalu, Harga Bitcoin telah menurun kepada 22,692 USD dan telah berjaya mencapai setinggi 24,167 USD. Minggu ini harga bitcoin kembali catat prestasi meningkat berikutan pelbagai faktor makroekonomi pasaran.

Disisi lain, Binance telah mengumumkan bahawa ia menggantung sementara pemindahan bank dalam dolar Amerika Syarikat (USD) mulai 8 Februari. Tiada kaedah dagangan lain akan terjejas, kata bursa itu dalam tweet pada 6 Februari.

Berita itu datang tanpa penjelasan, walaupun syarikat pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia tersebut menyatakan dalam tweet yang sama bahawa:

“Kami sedang berusaha keras untuk memulakan semula perkhidmatan secepat mungkin. Semua kaedah lain untuk membeli dan menjual kripto kekal tidak terjejas.”

Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao (CZ) berkata dalam tweet berasingan:

“Perlu diingat bahawa pemindahan bank USD meliputi hanya 0.01% daripada pengguna aktif bulanan kami. Walau bagaimanapun, kami menghargai bahawa ini masih merupakan pengalaman pengguna yang buruk.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat