Pasaran Minyak Mentah Global Merosot Lagi, Ekonomi China Kekal Berisiko

165

Harga minyak ditutup rendah semalam disebabkan oleh tekanan ekonomi rendah dalam pengimport utama minyak mentah China dan peningkatan mendadak dalam inventori minyak mentah AS sejak berlakunya penambahan pengeluaran akibat cuaca sejuk bulan ini.

Minyak mentah Brent bagi Mac yang tamat semalam susut $1.16 (1.4%) kepada $81.71 per tong dan kontrak April yang lebih aktif didagangkan turun sebanyak $1.89 (2.3%) kepada $80.55.

Minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) juga merosot sebanyak $1.97 (2.5%) kepada $75.85. Kedua-dua penanda aras hilang lebih $2 per tong di awal sesi dagangan.

Aktiviti perkilangan di China menguncup untuk bulan keempat berturut-turut hingga Januari berdasarkan satu tinjauan rasmi kilang semalam.

Ekonomi China yang lebih luas kini bergelut untuk mendapatkan momentum beberapa hari selepas mahkamah mengarahkan pembubaran syarikat pemaju hartanah, China Evergrande. Sektor hartanah telah menyumbang satu perempat daripada KDNK China.

Kini, Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) melihat pertumbuhan permintaan minyak pada 2024 didorong oleh penggunaan di China.

Harga minyak mentah ditekan selepas data Pentadbiran Maklumat Tenaga AS menunjukkan inventori minyak mentah mingguan meningkat sebanyak 1.2 juta tong minggu lepas berbanding jangkaan penganalisis iaitu 217,000 tong.

Pengeluaran minyak domestik AS meningkat semula sehingga 13 juta tong sehari pada sebelum ini selepas menghampiri 1 juta tong sehari. Ia marupakan kapasiti semasa cuaca sejuk awal bulan ini.

Sementara itu, perang Israel-Hamas telah melebarkan konflik mereka di Laut Merah antara Amerika Syarikat dan kumpulan Houthi yang bersekutu dengan Iran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat