Pasaran Minyak Mentah Mula Ambil Kesempatan Dengan Penurunan Sederhana Greenback

42

Minyak mentah meningkat sederhana di Asia berikutan US Dollar mula melemah sedikit daripada keuntungan awal. Namun pengeluar masih ragu-ragu dengan prospek pembekuan output yang bakal dibincangkan pada bulan depan.

Minyak Mentah, 5 minit
Minyak Mentah, 5 minit

Minyak Brent antarabangsa diniagakan pada $49.34 setong, meningkat 8 sen dari sesi sebelum ini.

WTI mentah juga menunjukkan peningkatan sebanyak 15 sen kepada $47.13 setong.

US Dollar mula berundur dari keuntungan yang dicatat pada Isnin berikutan pelabur mengalihkan tumpuan mereka kepada data pekerjaan minggu ini. Stanley Fischer beranggapan bahawa data ini amat penting kerana bakal menentukan sebarang kenaikan kadar oleh Fed untuk jangka masa akan datang.

US Dollar yang mula melemah menyebabkan pembelian sesetengah negara menjadi lebih murah. Hal ini sekali gus mendorong permintaan bagi produk bahan api.

Namun begitu, kebimbangan terhadap sebarang keputusan yang dapat dicapai oleh OPEC pada bukan September nanti terus memberi tekanan kepada pasaran minyak mentah.

Mengulas kebimbangan tersebut, Menteri Tenaga Arab Saudi Khalid Al-Falih menjangkakan terdapat pembekuan bekalan oleh pengeluar utama pada bulan depan.

Benarkan Uber menggantung perkhidmatannya di Abu Dhabi? Klik disini. 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat