Pasaran Saham Kecundang, Inflasi Tinggi Cetus Panik

638

Kadar inflasi Amerika Syarikat (AS) capai 8%, seterusnya membuatkan pasaran saham global jatuh apabila pelabur hampir pasti bahawa Federal Reserve (Fed) akan menaikan kadar pada mesyuarat minggu depan sementara Bank Pusat Eropah (ECB) akan menamatkan program rangsangannya lebih cepat.

Sentimen Panik Menguasai Pasaran

Data menunjukkan inflasi pengguna AS mencapai kadar 7.9% tahunan pada bulan Februari, kadar kenaikan tertinggi tahunan dalam masa 40 tahun, seterusnya membuatkan Wall Street berundur dari rali positif semalam.

Selain itu, ECB dikatakan akan menghentikan program rangsangan pasaran pada musim panas ini untuk memberi laluan kepada peningkatan kadar faedah ekoran kadar inflasi yang melambung tinggi.

Menambah duka, rundingan Rusia-Ukraine dilihat gagal membuahkan sebarang hasil, setersnya memerangkap ratusan ribu orang awam di bandar Ukraine yang sebelum ini diserang.

Menurut pengarah urusan penyelidikan gunaan Qontigo, Marissa Brown, inflasi berada pada titik permulaan antara inflasi baik dan inflasi buruk, maka ia mendorong turun naik yang lebih tinggi dan kebiasaanya sentimen tidak menentu seperti itu membuatkan pelabur beralih pergi.

Ekoran itu, tolok MSCI saham seluruh dunia susut 0.34%.

Indeks purata Dow Jones Industrial jatuh 182.71 mata atau 0.55% pada 33,103.54, S&P 500 hilang 26.26 mata atau 0.61% pada 4,251.62 dan Nasdaq Composite turun 143.49 mata atau 1.08% pada 13,112.06.

Indeks STOXX 600 pan Eropah hilang 1.69%.

Indeks dolar mengukuh 0.534% sementara Euro menjunam 0.81% pada $1.0985 selepas pengumuman ECB yang merencatkan rali positif semalam.

Pasaran Komoditi Hadapi Kisah Serupa

Ahli ekonomi kanan AS di Ned Davis Research, Veneta Dimitrova, menjangkakan pasaran komoditi dan tenaga yang terjejas akibat perang Rusia-Ukraine akan menyebabkan tempoh inflasi yang lebih lama.

Tambahnya, Fed dijangka menghadapi laluan sukar dengan krisis geopolitik dan ketidaktentuan pasaran menghantui pasaran.

Kenyataan OPEC yang akan mengeluarkan lebih banyak minyak bagi menutup jurang ekport minyak Rusia telah membuatkan harga minyak jatuh semasa dagangan.

Niaga hadapan minyak mentah AS turun 2.47% pada $106.02 setong sementara penanda aras antarabangsa minyak Brent jatuh 1.63% pada $109.33 setong.

Dalam pada itu, satu draf pengisytiharan oleh pemimpin Kesatuan Eropah (EU) memaklumkan bahawa mereka akan menghentikan pembelian minyak, gas dan arang dari Rusia secara berperingkat ekoran sekatan oleh AS.

Selain itu, aset berisiko mata wang kripto jatuh dengan Bitcoin susut 6.5%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat