Pasca Brexit : Selepas Ini Anda Boleh Berangan Untuk Memiliki Hartanah di London!

50

Menurut Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Perniagaan, harga hartanah di London dijangka bakal merosot gara-gara ketidakpastian mengenai undian keluar Britain dari Kesatuan Eropah.

London, ibu kota yang menempatkan hartanah yang sebelum ini dinilai antara paling mahal di dunia akan teruk terjejas kerana Brexit. Brexit dianggap sebagai tragedi berdarah bagi sektor perumahan di London kerana diramal bakal menjunam sehingga 5.6% bagi tahun 2017.

Berita yang juga menyedihkan, nilai hartanah di seluruh UK juga dijangka merosot sebanyak 2.6% pada tahun depan.

Seorang pakar ekonomi di Cebr, Kay Daniel Neufeld berkata bahawa sektor tersebut mula menunjukkan tanda-tanda kebimbangan dan ketidakpastian. Beliau juga menjangkakan pertumbuhan yang perlahan dalam sektor perumahan akan dilihat dengan lebih ketara pada suku keempat tahun 2016.

Trend melemah ini juga dijangka akan berterusan sehingga tahun 2017.

Antara punca utama yang mendorong kepada masalah ini termasuklah peningkatan inflasi yang mendadak, peningkatan jumlah pengangguran, dan pertumbuhan yang perlahan dalam sektor perniagaan. Tambahan lagi, sekatan terhadap immigran dan kehilangan akses ke pasaran tunggal juga boleh mengurangkan permintaan oleh pembeli antarabangsa di London.

Sebelum ini, pasaran perumahan di London sudah ‘dilanda ribut’ akibat perubahan cukai yang berlaku sebelum Referendum EU. Kini, kegusaran pembeli ditambah lagi dengan kesan dan akibat daripada undian Brexit.

 

Data CPI Australia Naik 0.70% Pada Suku Ketiga

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat