Data CPI Australia Naik 0.70% Pada Suku Ketiga

45

Indeks Harga Pengguna (CPI) Australia yang dikeluarkan pada suku ke-tiga adalah baik pagi tadi. Inflasi tahunan juga dilihat meningkat selepas bank pusat melonggarkan polisinya pada tahun ini dengan pemotongan kadar sebanyak dua kali.

Harga pengguna meningkat 0.70% pada suku ketiga berbanding suku kedua iaitu 0.40%. Dari segi bacaan tahunan CPI naik 1.30%, manakala inflasi tahunan turun kepada 1.00% pada suku kedua iaitu paling rendah sejak 1999.

 

 

 

cpi-au

Hal ini menyebabkan kesan langsung sejurus pengumuman data ini yang memperlihatkan Aussie menguat mendadak. AUD/USD naik sebanyak 80 pip. Sebelum ini Aussie naik-turun disebabkan sentimen semasa penguatan matawang greenback (USD).

 

Sumber: Trading view
Sumber: Trading view

Kebanyakan pemain pasaran tidak menjangkakan RBA (Bank Pusat Australia) akan memotong kadar lagi. Data inflasi terkini menguatkan lagi kepada jangkaan ini. RBA mengurangkan kadar pada Ogos lepas kepada 1.50% dari 1.75%. Mesyuarat RBA seterusnya akan berlangsung pada 1 November ini.

Inflasi tahun ini telah berada dalam keadaan tren menurun sejak tiga tahun lepas dan data pagi tadi tidak mampu mengubah tren ini yang bermula sejak 2014. Pembuat polisi agak risau dengan inflasi yang lemah ini kerana selalunya ia menunjukkan permintaan lemah dari konsumer.

Hal ini boleh menjadi bertambah buruk kerana konsumer akan beranggapan yang harga mungkin akan menurun lagi di masa hadapan yang menghalang mereka daripada berbelanja pada masa ini.

Kebanyakan negara besar sedang berada dalam keadaan deflasi sejak beberapa tahun ini. Deflasi bermaksud inflasi yang negatif iaitu tahap harga barang yang menurun. Hal ini menyebabkan bank pusat memotong kadar faedah.

KDNK (GDP) Australia meningkat sebanyak 0.50% pada suku kedua yang merosot dari 1.10% pada suku pertama.

Pun begitu, Ekonomi Australia masih dilihat baik walaupun berlaku ketaktentuan dalam harga komoditi yang mengurangkan permintaan dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat