Pasti Para Peminat Iphone Tak Sabar Tunggu Bulan Depan!

474

Menurut sebuah laporan, Apple sedang merancang untuk melancarkan 4 model baharu Iphone yang dilengkapi dengan teknologi 5G pada bulan Oktober. Pasti ramai peminat Iphone yang ternanti-nanti apakah 4 model terbaru itu!

Tambahan daripada itu, firma yang beribu pejabat di Cupertino itu telah meminta pembekal untuk membangunkan antara 75 juta hingga 80 juta iPhone baru, yang sesuai dengan permintaannya pada tahun-tahun sebelum ini. Keempat-empat model baharu itu dikatakan mempunyai reka bentuk yang diperbaharui dengan sudut segiempat, dua daripadanya mempunyai reka bentuk biasa dan dua yang lain adalah reka bentuk mewah. Peranti biasa akan dilengkapi dengan skrin 5.4 inci dan 6.1 inci, manakala versi premium akan dilengkapi dengan paparan 6.1 inci atau 6.7 inci.

Bukan itu sahaja! Apple juga merancang untuk melancarkan iPad Air baru, 2 jam tangan Apple baru, headphone pertama, dan HomePod yang lebih kecil pada bulan yang sama.

Walau bagaimanapun, syarikat berkenaan tidak mahu memberikan sebarang maklum balas berhubung isu tersebut.

Berikutan dengan perkhabaran itu, saham dalam syarikat yang membekalkan Apple didakwa telah mencatatkan peningkatan. Di Asia, saham TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) dan LG Display naik 2% ketika sesi dagangan ditutup. Selain itu, Largan Precision, yang membekalkan lensa kamera untuk telefon pintar, merekodkan peningkatan lebih dari 4%, dan syarikat pembuat headphones, Goertek meningkat lebih dari 2%.

Seterusnya, di Eropah, saham syarikat pembuat chip termasuk ASML, Dialog Semiconductor, Infineon Technologies dan STMicroelectronics melaporkan peningkatan antara 0.9% dan 3.3%.

Sementara itu, Apple telah melaporkan rekod pendapatan suku ketiga pada 30 Julai dengan peningkatan jualan sebanyak 11% iaitu $ 59.7 bilion walaupun terjejas akibat penularan wabak coronavirus. Pendapatan iPhone adalah diluar jangkaan iaitu sebanyak $ 26.42 bilion berbanding anggaran $ 22.37 bilion.

Di samping itu, pada 19 Ogos, Apple menjadi firma Amerika Syarikat pertama yang mencatatkan nilai pasaran sebanyak $ 2 trilion. Saham Apple turut meningkat hampir 36% sejak 30 Julai, ketika mengumumkan perpecahan 4-untuk-1. Pada hari ini saham syarikat itu dilaporkan meningkat sebanyak 3%.

 

 

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat