Patutlah US Dolar Kukuh! Sebab Ini Rupanya

1,216

Matawang pound sterling dan euro menyusut pada hari Isnin ketika para pelabur lebih memilih US dolar untuk melindung nilai setelah penularan Covid-19 semakin tinggi. Penularan yang semakin berleluasa telah menyebabkan pentadbiran Britain menutup sebahagain besar negara UK, melarang penerbangan antarabangsa dan ketidakpastian rundingan Brexit.

Sistem pengangkutan antarabangsa turut terkesan selepas beberapa negara mula mengambil tindakan menutup sempadan menghentikan penerbangan dari UK untuk membendung penularan virus yang dikatakan lebih cepat itu.

Matawang sterling menyusut hampir 2% berbanding US dolar pada hari ini sebelum Perdana Menteri Boris Johnson mempengerusikan sidang mesyuarat tergembar bagi membincangkan isu perjalanan antarabangsa dan aliran keluar masuk barangan dari Britain.

Menambah lagi tekanan terhadap matawang pound ialah isu Brexit yang masih gagal untuk mencapai persetujuan perjanjian perdagangan. Kebimbangan semakin terasa apabila terdapatnya kemungkinan ‘no deal’ yang melebihi 50%.

Matawang pound susut 1.50% berbanding US dolar kepada paras tukaran 1.3220. Matawang Euro pula susut 0.45% berbanding US dolar kepada paras tukaran 1.2200 setakat jam 9.50 p.m.

Persetujuan yang dicapai dalam pakej rangsangan Covid-19 AS yang bernilai $900 bilion telah mendorong pengukuhan US dolar. US dolar terus mengukuh kerana kebanyakkan para pelabur mencari pelindung nilai kerana kebanyakkan negara telah memperketatkan langkah-langkah sekatan Covid-19. Turutu menyumbang kepada pengukuhan US dolar ialah keyakinan pasaran terhadap keberkesanan vaksin yang dapat mengekang penularan wabak Covid-19.

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang utama mencatat peningkatan sebanyak 0.58% kepada paras tukaran 74.00.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat