Paul Volcker, Pengerusi Fed Paling ‘Gila’ Dalam Sejarah AS

1,830

Hari ini, Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell terpaksa melupakan hasratnya untuk menaikkan kadar faedah secara berterusan berikutan krisis perbankan global yang menggugat prospek pertumbuhan Amerika Syarikat.

Namun, tahukah anda bahawa lebih 40 tahun lalu terdapat seorang individu yang bernama Paul Volcker telah mengambil tindakan ‘gila’ hanya kerana untuk turunkan inflasi?

Apa yang terjadi?

Antara tahun 1978 dan 1979, berlaku peningkatan mendadak dalam inflasi AS sehingga memaksa Presiden Jimmy Carter untuk merombak pasukan dasar ekonominya dan melantik Paul Volcker sebagai pengerusi Lembaga Gabenor Fed.

Sepanjang 2 penggal berkhidmat dari tahun 1979 hingga 1987, Volcker telah memberi tumpuan kepada usaha untuk mengurangkan inflasi dengan meningkatkan kadar faedah.

Apabila Volcker mengambil alih jawatan pada Ogos 1979, inflasi berada pada kadar tahunan 12% susulan dua kejutan tenaga (embargo minyak Arab bermula pada 1973 dan revolusi Iran bermula pada 1978), dan dasar Fed yang akomodatif.

Ekoran itu, beliau dengan segera mula menaikkan kadar faedah dan mengambil pendekatan monetari yang tidak menguntungkan untuk mengetatkan bekalan wang.

Hanya dalam tempoh 18 bulan selepas dilantik, beliau berani meningkatkan kadar faedah ke rekod tertinggi kepada 20%!

Impak daripada langkah itu, ekonomi AS menjunam ke dalam kemelesetan pada tahun 1981 dan 1982, menyaksikan kadar pengangguran melonjak 10.8%.

Sepanjang usaha itu, Volcker telah menghadapi pelbagai tekanan daripada rakyat, Kongres yang mengancam pemecatannya dan ancaman fizikal yang menyebabkannya terpaksa mendapatkan pengawal peribadi.

Meskipun begitu, pendirian Volcker yang teguh telah membantu negara itu menurunkan inflasi dengan pantas daripada puncak 14.8% kepada 3% menjelang 1983.

Ia adalah salah satu detik penentu dalam sejarah dasar monetari AS dan juga menyakitkan buat rakyat, di mana hampir 4 juta orang kehilangan pekerjaan dalam kemelesetan pada awal 1980-an.

Namun, impaknya bertahan sehingga 4 dekad seterusnya, di mana inflasi tidak menjadi masalah serius di AS sebelum wabak Covid-19 melanda yang kemudiannya diikuti perang Ukraine-Rusia.

Hari ini, Jerome Powell pula berdepan detik sukar untuk menurunkan inflasi yang kini berada pada 6% selepas memuncak pada 9.1% pada Jun 2022, di tengah-tengah ancaman krisis perbankan global.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat