Pelabur Asing Terajui Pembeli Bersih Dalam Pasaran Sebanyak RM14 Juta

332

Pasaran tempatan dilihat optimis setelah pengumuman terbaharu mengenai pelonggaran sekatan pergerakan bagi individu yang telah lengkap memperoleh dua dos vaksin.

Pada minggu lepas, pelabur asing muncul sebagai pembeli bersih selepas menguasai RM14 juta bersih dalam ekuiti tempatan daripada RM451.1 juta bersih yang dicatatkan pada minggu sebelumnya.

Menerusi kenyataan ahli ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd adam Mohamed Rahim, perkembangan tersebut mengungguli aliran masuk bersih mingguan yang pertama di Bursa Malaysia setelah tujuh minggu berturut-turut catat jualan bersih asing.

Beliau juga menambah bahawa urus niaga yang bermula pada Isnin lepas menyaksikan aliran bersih asing yang sederhana sebanyak RM22 juta bersih.

Walaupun aliran masuk bersih asing ke bursa tempatan mengalami sedikit penyusutan pada Khamis lepas, data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku kedua Malaysia yang mencatatkan peningkatan 16.1% dari tahun ke tahun telah menyokong semula kenaikan.

Ini dapat dilihat pada Jumaat lepas yang mana pelabur asing kembali membuat pembelian untuk mencatatkan jumlah aliran masuk sebanyak RM31.3 juta bersih ekuiti tempatan.

Sehingga kini, pelabur antarabangsa telah menjual RM437.1 juta bersih ekuiti tempatan pada bulan ini, manakala setakat pasaran 2021, penjualan bersih asing di Bursa telah mencapai RM6.0 bilion bersih.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat