Pelabur Kurang Tertarik Kepada Felda Global Venture FGV

224

Harga saham Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) berada dalam prestasi kurang memberangsangkan disebabkan kurangnya citarasa kepada pelaburan di dalam syarikat ini di kalangan pelabur-pelabur. Hal ini dinyatakan sendiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Zakaria Arshad, di mana persepsi pelabur kepada FGV hanya berasaskan politik dan bukannya asas kepada syarikat ini.

“Saya rasa sebab utama yang lain adalah sentimen negatif pasaran. Pasaran saham juga berhadapan dengan penyusutan. Sebab lain adalah masyarakat selalu mengaitkan FGV dengan entiti lain yang tidak berkaitan dengan FGV,” kata beliau kepada Focus Malaysia.

Zakaria juga menegaskan, harga seunit saham FGV ketika ini berada di bawah nilai sebenar yang mana ia sepatutnya berada di atas RM3. Ketika ini harga beada di sekitar RM1.85-RM1.92 yang terkurang nilai sebanyak RM2 menurut beliau.

Hampir empat bulan yang lepas FGV juga mengumumkan kumpulan itu mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM98.19 juta bagi tempoh tahun kewangan 2016 sehingga 30 September.

Peningkatan kerugian ini adalah disebabkan penyusutan pengeluaran minyak sawit mentah, kos gula mentah yang meningkat dan pendapatan yang merosot daripada perniagaan hiliran FGV.

Untuk pengetahuan pembaca, Initial Public Offering (IPO) FGV juga merupakan yang kedua terbesar di dunia pada tahun 2012 selepas Facebook yang berjumlah RM9.93 bilion. Saham FGV mula didagangkan di Bursa Malaysia pada 28 Jun tahun sama.

Saham FGV dibuka pada hari pertama 28 Jun 2012 di paras RM5.39 dalam dagangan yang begitu volatile (turun-naik). Hari kedua  saham ini dibuka menunjukkan peningkatan berterusan selama empat hari berturut-turut dan sejak itu tren saham FGV ini menurun sehinggalah penghujung tahun lalu dan bermula dari ketika itu saham FGV mula meningkat tetapi masih di paras rendah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat