Pelonggaran Sekatan Tingkatkan Jangkaan Kenaikan Permintaan, Harga Minyak Melonjak

301

Dagangan minyak mentah terus memanjangkan peningkatan pada pembukaan sesi Asia dipacu oleh jangkaan permintaan bahan bakar akan kembali meningkat memandangkan beberapa negara di seluruh dunia telah mula melonggarkan sekatan mereka.

Niaga hadapan minyak mentah WTI Amerika Syarikat telah meningkat sebanyak 8.2% ke paras ketinggian tiga minggu $22.06 setong sebelum kembali diniagakan di sekitar paras harga $21.80 setong, menunjukkan peningkatan untuk hari kelima berturut-turut.

Sementara niaga hadapan minyak mentah Brent pula terus memanjangkan peningkatannya untuk hari keenam berturut-turut dengan menokok sebanyak 4.5% kepada $28.43 setong pada sesi Asia.

Jangkaan terhadap permintaan bahan bakar kembali meningkat setelah beberapa negeri di Amerika Syarikat, dan beberapa negara lain, termasuk Itali, Sepanyol dan New Zealand telah melonggarkan sekatan dengan mula membenarkan pembukaan semula aktiviti ekonomi dan sosial.

Turut menyokong kepada kenaikan harga minyak adalah pemotongan pengeluaran sebanyak 9.7 juta tong sehari oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya, OPEC+ yang telah pun bermula pada 1 Mei.

Namun, dengan kejatuhan permintaan global sehingga 30% pada bulan April berikutan pelaksanaan sekatan, minyak mentah mungkin terus berdepan dengan permintaan yang lemah untuk beberapa bulan lagi.

Pertikaian antara Amerika Syarikat dan China mengenai wabak pandemik coronavirus yang semakin meningkat telah membangkitkan kebimbangan di kalangan pelabur mengenai kemungkinan perang dagang akan kembali meletus.

Presiden AS Donald Trump telah memberi amaran kepada China untuk mengenakan tariff baru dan menamatkan perjanjian fasa 1 mereka jika Beijing gagal memenuhi komitmen pembelian barangan import AS seperti yang dijanjikan sebelum ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat