Pematuhan Perjanjian OPEC Berlangsung Lebih Baik Dari Yang dicatat Pada 2009!

27

Harga minyak mentah susut sederhana di Asia berikutan tekanan terhadap ujian peluru berpandu balistik pada hujung minggu oleh Korea Utara selepas Pyongyang berkata mereka telah mempunyai keupayaan untuk membawa muatan nuklear menggunakan bahan api pepejal.

Di ICE, Brent mentah bagi penghantaran bulan April menyusut sebanyak 0.04 peratus kepada $56.68 setong manakala minyak mentah di NYMEX menyusut sebanyak 0.06 peratus.

Menurut sumber sekunder, OPEC dijadualkan akan mengeluarkan laporan bulanan sebagai taksiran pertama pada Isnin.

Kemudian pada hari yang sama, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS akan mengeluarkan laporan stok minyak mentah bulanan.

Menurut tinjauan Reuters, KDNK Jepun meningkat pada kadar tahunan sebanyak 1.0 peratus pada suku keempat. Minggu ini juga, UK dan China akan mengeluarkan data inflasi. Janet Yellen juga akan menyampaikan ucapan pertamanya sejak Donald Trump memasuki White House.

Minggu lepas, niaga minyak mentah meningkat dengan ketara pada Jumaat selepas pelabur menganggarkan bekalan global telah mula diperketatkan gara-gara perjanjian pembekuan bekalan yang telah dijalankan.

Bekalan dari 11 anggota OPEC telah berkurangan kira-kira 29.92 juta tong setiap hari pada bulan lepas. Pematuhan perjanjian juga dilapor berada pada rekod 92 peratus, jauh lebih tinggi dari jumlah yang direkod pada tahun 2009 iaitu sebanyak 60 peratus.

Dasar Fiskal dibawah Pentadbiran Trump Langsung Tidak Boleh Dijangka!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat