Penamatan Opsyen BTC Bulanan Semakin Hampir! Adakah Ini Bakal Beri Impak Pada Pasaran Kripto?

695

Pada hari ini opsyen Bitcoin bulanan pertama akan ditamatkan selepas kelulusan ETF Bitcoin tunai pada awal bulan ini. Selepas kelulusan itu, harga Bitcoin telah kekal sangat fluktuatif sambil berhadapan tekanan jualan yang kuat dan merosot di bawah $40,000. Pada masa ini, Bitcoin diniagakan melonjak kepada  $41,090 dengan modal pasaran sebanyak $805 bilion.

Greeks.Live, sebuah platform yang menumpukan dalam data opsyen, telah memberikan pandangan terhadap data opsyen pada 26 Januari. Platform itu mendedahkan angka-angka yang utama untuk kedua-dua Bitcoin (BTC).

Hampir 94,000 opsyen Bitcoin akan tamat, menampilkan Nisbah Put Call sebanyak 0.51, Petunjuk Maxpain adalah pada $41,000, dan nilai notional sebanyak $3.75 bilion. Bagi ETH, 932,000 opsyen semakin menghampiri pentutupan, menunjukkan Nisbah Put Call sebanyak 0.31, petunjuk Maxpain pada $2,300, dan nilai notional sejumlah $2.07 bilion.

Pasaran kripto mengalami kejuatan minggu ini, dengan penjualan grayscale yang baru-baru ini dikaitkan secara langsung dengan pelancaran ETF Bitcoin tunai. Turun naik harga dilihat berterusan, ditandai dengan penurunan Implied Volatilities (IVs) jangka panjang sederhana, dan beberapa IVs jangka pendek turun di bawah ambang 40%. Nisbah Put Call (PCR) telah merosot dengan tajam, menunjukkan aktiviti bearish yang berkurangan, terutamanya dicirikan oleh lebih ramai pedagang menjual panggilan dan kurang  terlibat dalam panggilan aktif.

Dengan lebih daripada 30% opsyen mendekati penamatan pada hari ini, ada jangkaan bahawa margin yang dilepaskan pada tempoh ini sekali lagi boleh memberi impak kepada IV, menyumbang kepada kembalinya struktur opsyen Bitcoin.

Harga Bitcoin telah bergerak ke bawah selepas kelulusan ETF tunai dan penganalisis menjangkakan penurunan lebih lanjut kepada $35,000 sebelum Bitcoin mula membuat lonjakan seterusnya. Pemain pasaran kini optimis tentang halving Bitcoin yang dijadualkan pada sekitar 2024 dengan penganalis meramalkan kenaikan bermula selepas itu.

Walau bagaimanapun, beberapa penganalisis pasaran telah memberi amaran! Pada tahun 2024, pakar strategi komoditi utama Bloomberg, Mike McGlone, menganggarkan bahawa Bitcoin kemungkinan akan di bawah prestasi pasaran saham dari segi risiko yang disesuaikan.

Walaupun sentimen positif berkaitan dengan kelulusan ETF Bitcoin tunai dan halving Bitcoin yang akan datang, faktor-faktor makroekonomi boleh menghalang keupayaan kripto ini untuk mencapai tahap tertinggi baru pada tahun 2024. McGlone menekankan bahawa jangkaan pasaran mengenai potensi pengurangan kadar faedah oleh Federal Reserve Amerika Syarikat, yang biasanya menyokong aset risiko seperti Bitcoin, mungkin tidak tepat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat