Penantian The Fed Membuahkan Hasil? Data Inflasi PCE Meningkat Kurang Daripada Jangkaan!

392

Indikasi inflasi yang menjadi tumpuan Rizab Persekutuan meningkat sedikit kurang daripada yang dijangkakan pada bulan Februari, memberikan sedikit harapan bahawa kenaikan kadar faedah membantu mengurangkan kenaikan harga.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi tidak termasuk makanan dan tenaga meningkat 0.3% untuk bulan itu, Jabatan Perdagangan melaporkan pada hari Jumaat. Bacaan ini adalah di bawah anggaran 0.4% Dow Jones dan lebih rendah daripada kenaikan Januari 0.5%.

Pada asas 12 bulan, PCE teras meningkat 4.6%, penurunan sedikit daripada tahap pada bulan Januari. Termasuk makanan dan tenaga, tajuk utama PCE meningkat 0.3% bulanan dan 5% setiap tahun, berbanding 0.6% dan 5.3% pada bulan Januari.

Data yang berlainan, pendapatan peribadi meningkat 0.3%, sedikit melebihi anggaran 0.2%. Perbelanjaan pengguna meningkat 0.2%, berbanding anggaran 0.3%.
Pasaran saham niaga hadapan kekal tinggi berikutan laporan ini.

Unjuran tidak rasmi Fed yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan kemungkinan satu peningkatan lagi tahun ini dan tiada pengurangan. Walau bagaimanapun, pelabur menjangkakan pemotongan tahun ini, dengan harga akhir tahun untuk kadar dana persekutuan pada 4.25%-4.5%, setengah mata di bawah julat sasaran semasa.

Walaupun inflasi telah surut di beberapa kawasan, ia kekal beri impak kepada beberapa kawasan.Inflasi berkemungkinan kekal di atas sasaran 2% Fed pada 2024, dan para pegawai berkata mereka tetap fokus untuk menurunkan harga walaupun dalam kegawatan bank semasa.

Data yang dikeluarkan Khamis menunjukkan bahawa masalah dalam perbankan juga mungkin sekurang-kurangnya terkawal. Pinjaman melalui dua program pinjaman kecemasan Fed menurun sedikit pada minggu lalu, menunjukkan bahawa tidak ada aliran mudah tunai yang terburu-buru untuk bank yang mungkin kekurangan modal.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat