Penganalisis Kekal Saranan Beli Untuk Syarikat Ini

462

Penyelidikan RHB Investment Bank mengekalkan saranan ‘beli’ ke atas Axis Real Estate Investment Trust (Axis REIT) dengan unjuran keuntungan tidak berubah dan harga sasaran pada RM2.30.

Firma pembrokeran itu menjelaskan dengan lima pengambilalihan yang sedang dilaksanakan dan nilai sasaran pengambilalihan sebanyak RM135 juta, Axis REIT kekal berada di landasan untuk mencatatkan pertumbuhan keuntungan yang stabil serta hasil dividen di bawah purata diwajarkan.

Malahan, status Axis REIT yang patuh Syariah dan pendedahan strategiknya kepada segmen perindustrian turut memberi kelebihan untuk syarikat itu.

Dalam nota penyelidikannya hari ini, RHB menekankan Axis REIT memiliki ruang untuk pembelian, susulan ruang hutang yang besar iaitu 33% dicatatkan pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020 sebelum mencecah had kadar hutang 60%.

Bernama melaporkan, menerusi lima pengambilalihan yang sedang dilaksanakan itu, dengan satu daripadanya telah selesai pada 12 Januari lalu dan Axis REIT kini mempunyai 53 aset di bawahnya.

“Risiko penurunan negatif terhadap saranan kami adalah pendedahan REIT terhadap segmen pejabat, yang boleh memberi kesan buruk terhadap kadar kepenghunian dan sewa hartanah pejabatnya,” menurut RHB.

Ujar RHB lagi, gabungan kepenghunian Axis REIT tetap stabil pada 91%, memandangkan sifat aset perindustrian yang disewa tunggal membentuk 92% daripada portfolionya

“Kira-kira 80% pajakan yang berakhir pada tahun kewangan 2020 telah diperbaharui pada +5.6% perkembalian manakala aset gudang dan logistik menyumbang kepada kadar perkembalian yang menggalakkan,” jelas RHB.

Selain itu, RHB menyatakan pengurusan Axis REIT telah mengumumkan pajakan yang akan berakhir pada tahun kewangan 2021 pada 18% kawasan boleh sewa bersih juga menunjukkan pembaharuan yang menggalakkan sehingga kini dan pada kadar perkembalian satu angka rendah yang positif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat