Penganalisis Unjur S&P 500 ‘Berehat Sebentar’

1,300

Beberapa nama besar Wall Street meramalkan penurunan sementara terhadap indeks S&P 500 (.SPX) yang mencatatkan rekod baharu tahun ini.

Perkara itu ‘membingungkan’ para pelabur sama ada mahu mengambil keuntungan atau sebaliknya.

Goldman Sachs baru-baru ini menjangkakan kenaikan pertumbuhan Amerika Syarikat (AS) pada suku kedua berkemungkinan dikaitkan dengan pulangan saham yang lemah.

Sementara itu, penganalisis Morgan Stanley awal minggu lalu memberi amaran pasaran saham akan berdepan situasi tidak menentu.

Dalam pada itu, Deutsche Bank mengunjurkan kejatuhan harga pasaran sebanyak 10% dalam S&P 500 seiring pertumbuhannya yang semakin lemah.

Selain itu, BofA Global Research juga menyokong sasaran akhir tahun untuk indeks itu sekitar 8% di bawah paras semasa.

Tiada penurunan serius dalam S&P 500 untuk jangka masa yang panjang turut membuatkan para pelabur resah.

S&P 500 telah menurun sekurang-kurangnya 5% setiap 177 hari. Indeks berkenaan yang terkini menunjukkan kenaikan selama 211 hari tanpa sebarang penurunan.

Bagaimanapun, amaran yang dilontarkan oleh penganalisis mencetuskan teka-teki dalam kalangan pelabur.

Meskipun ramai yang mahu melindungi keuntungan daripada kenaikan harga pasaran sebanyak 85% sejak paras terendah ketika pandemik Covid-19 melanda tahun lalu, kejatuhan harga pasaran sepanjang tahun lalu agak sukar diramal dan diikuti pula dengan lonjakan yang mendadak, sekali gus menimbulkan minat belian ketika saham menyusut dan ‘hold’ dalam kalangan pelabur.

Ada juga yang pelabur risau tentang situasi negara itu, bimbang tentang peningkatan kes Covid-19 serta sebahagian besar faedah ekonomi daripada pakej rangsangan fiskal yang memberi kesan kepada pasaran.

Khamis lalu, beberapa sumber menyatakan White House akan mencadangkan untuk mengenakan cukai sebanyak dua kali ganda untuk golongan kaya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat