Pengukuhan Dolar USD Dan Data Ekonomi China Dorong Penyusutan Logam Kuning

507

Pasaran awal sesi Asia memperlihatkan dagangan logam kuning mengalami penyusutan berikutan pengukuhan dolar USD dan data ekonomi China yang menunjukkan bacaan yang lebih baik daripada jangkaan pasaran telah meningkatkan sentimen terhadap matawang berisiko.

Emas diniagakan lemah, berlegar di sekitar bawah paras $1460 apabila data PMI pembuatan rasmi China mencatatkan pertumbuhan yang tidak dijangka pada November di mana indeks pembuatan menunjukkan pengembangan pertama dalam aktiviti perkilangan sejak April.

Sementara itu, satu tinjauan sektor swasta merekodkan aktiviti perkilangan China mengembang pada kadar yang lebih cepat sejak Disember 2016, sepertimana yang dapat dilihat dalam data PMI pembuatan Caixin yang berorientasikan eksport kecil dan sederhana, meningkat kepada 51.8 daripada jangkaan pasaran.

Pasaran kewangan stabil tanpa dihujani oleh perkembangan terbaru dalam rundingan dagang Amerika Syarikat dan China yang boleh menggugat pergerakannya walaupun terdapat beberapa laporan yang menyebut mengenai China yang tetap mahukan penghapusan tarif sedia ada dalam perjanjian fasa pertama.

Selain itu, dagangan emas juga turut dipengaruhi oleh pengukuhan dolar Amerika yang dicatatkan sebagai matawang paling kukuh pada minggu lepas walaupun masih dibelenggu oleh ketidakpastian dagangan.

Keyakinan pelabur terhadap dolar USD semakin utuh memandangkan Federal Reserve AS (Fed) telah menunjukkan isyarat yang cenderung untuk kekal pada kadar faedah yang telah ditetapkan dan turut disokong oleh data-data ekonomi AS yang positif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat