Pengumuman Perletakan Jawatan PM Itali Menghumban Euro ke Paras Terendah Dalam Sesi Asia!

35

Euro jatuh dengan mendadak dalam sesi Asia pada Isnin ke paras terendah dalam tempoh 20 bulan berikutan perletakan jawatan Perdana Menteri Itali iaitu Matteo Renzi selepas mengalami kekalahan yang agak memalukan dalam referendum. Semua rakyat Itali sebelum ini dikatakan keluar mengundi bagi cadangan reformasi perlembagaan negara.

Pair EUR/USD jatuh kepada 0.94% berikutan kebimbangan terhadap perubahan perlembangaan dan menyaksikan majoriti rakyat Iltali menolak perubahan tersebut.

EUR/USD, 30 minit
EUR/USD, 30 minit

Di tempat lain, Perdana Menteri New Zealand juga mengatakan bahawa beliau akan meletakkan jawatan sebaik sahaja tamat penggal, membuktikan beliau tidak berniat untuk bertanding dalam penggal seterusnya. NZD/USD jatuh 0.78% berikutan pengumuman tersebut.

US Dollar Index yang mengukur kekuatan US Dollar berbanding matawang utama yang lain jatuh sebanyak 0.27 peratus.

USD/JPY meningkat dan AUD/USD menurun sebanyak 0.34%.

USD/JPY, 30 minit
USD/JPY, 30 minit
AUD/USD, 30 minit
AUD/USD, 30 minit

Di Australia, laporan inventori perniagaan bagi suku ketiga dicatat meningkat. di China, index perkhidmatan Caixin PMI juga dilapor melonjak pada bulan ini.

Pada Isnin, UK akan mengumumkan data aktiviti sektor perkhidmatan dan data non-manufacturing PMI. Presiden Fed New York, William Dudley akan menyampaikan pandangan mengenai prospek makroekonomi di New York.

Minggu lalu, US Dollar merosot selepas ekonomi AS menambah lebih banyak peluang pekerjaan disamping pertumbuhan gaji yang merosot.

Jabatan Buruh berkata kadar pengangguran jatuh sebanyak 4.6% dalam tempoh 9 tahun lebih baik dari jangkaan awal.

Bagaimanapun, purata pendapatan setiap jam jatuh manakala pertumbuhan gaji perlahan pada bulan Oktober. Jangkaan kenaikan kadar semakin menguat untuk mesyuarat Disember nanti, namun masih kabur terhadap prospek kenaikan berikutan data gaji yang melemah.

Pandangan Kalendar Ekonomi Yang Telah Berlaku Sepanjang Minggu (28 Nov- 2 Dis)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat