Peningkatan Pengeluaran Minyak di AS Sekali Lagi Menghumban Minyak Mentah di Paras Terendah!

75

Harga minyak mentah merosot pada Rabu berikutan peningkatan stok minyak mentah di Amerika Syarikat yang terus memberi tekanan buat pasaran minyak mentah walaupun OPEC masih meneruskan usaha untuk mengurangkan pengeluaran.

Niaga minyak Brent mentah menyusut sebanyak 4 sen kepada $50.92 setong.

Dalam masa yang sama, WTI mentah juga dinilai merosot sebanyak 8 sen kepada $48.16 setong.

Menurut ANZ Bank, harga minyak mentah kembali merosot apabila keimbangan terhadap peningkatan inventori muncul semula. Peningkatan eksport di Libya turut memberi kesan kepada harga.

Inventori minyak mentah di AS meningkat sebanyak 4.5 juta pada minggu berakhir 17 Mac kepada 533.6 juta tong seperti yang dilaporkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) semalam.

Inventori berada di tahap yang membimbangkan apabila pengeluaran minyak mentah AS telah meningkat lebih daripada 8 peratus sejak pertengahan 2016 kepada hampir lebih 9.1 juta tong sehari.

Angka yang agak tinggi ini secara tidak langsung melemahkan usaha OPEC untuk mengurangkan pengeluaran dan menolak harga ke tahap yang lebih tinggi.

Memetik kenyataan Goldman Sachs, tahun 2017 hingga 2019 menyaksikan peningkatan terbesar dalam pengeluaran minyak mentah. Justeru, usaha OPEC yang dikatakan bakal melanjutkan pembekuan minyak bakal memberi manfaat disamping menstabilkan lebihan minyak mentah pada tahun 2018 hingga 2019.

Aussie Dan Greenback Menjunam Dalam Sesi Asia

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat