Penurunan EUR/JPY Hanya Sementara Atau Isyarat Perubahan Trend Harga?

329

Carta pasangan matawang EUR/JPY antara yang dilihat menunjukkan pergerakan menarik yang membuatkan pelabur tidak senang duduk pada dagangan Khamis semalam.

Selepas kadar faedah dikekalkan oleh European Central Bank (ECB) pada mesyuarat polisi terbaru, Presiden ECB telah menyuntik kekuatan buat matawang Euro berikutan kenyataan bernada hawkish beliau.

Pada carta harga EUR/JPY, harga telah melonjak dari paras 125.400 iaitu zon RBS (resistance become support) sekitar 110 pips lebih tinggi mencapai paras ketinggian 126.450.

Namun harga kemudiannya dilihat kembali menjunam semula ke zon RBS 125.400 membuatkan ramai pelabur panik dengan pergerakan drastik tersebut.

Di sebalik penurunan tersebut, matawang Yen dilihat menjadi faktor menekan harga ke paras lebih rendah semula berikutan sentimen pasaran kembali berisiko.

Hal ini adalah disebabkan faktor kejatuhan pasaran saham Wall Street dengan ketiga-tiga indeks utama mencatatkan penurunan.

Pelabur yang mula beralih ke arah pelaburan lebih selamat telah mendorong pengukuhan Yen Jepun sebagai matawang safe-haven.

Pergerakan harga pada sesi Asia pagi ini dilihat kembali pamerkan kenaikan pada kadar yang perlahan setelah paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam gagal dilepasi.

Kenaikan harga akan kembali menguji semula paras ketinggian yang dicapai semalam sebelum menuju zon resistance 127.00.

Sebaliknya jika harga membuat penurunan melepasi zon SBR 125.400, zon support pada 124.300 dilihat menjadi destinasi tumpuan harga seterusnya.

Lihat gambar carta pasangan matawang EUR/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat