Penurunan Kadar Pengangguran Australia Dorong Lonjakan AUD

245

Dagangan USD rendah susulan data jualan runcit Amerika Syarikat (AS) yang lemah manakala turun naik dalam matawang pound masih berterusan di tengah-tengah situasi Britain dan Kesatuan Eropah (EU) sedang berusaha untuk mencapai perjanjian Brexit sebelum tarikh akhir.

Pound melonjak lagi ke paras tertinggi dalam tempoh lima bulan semalaman menjejaki beberapa berita yang bercampur-campur mengenai kemungkinan akan ada kemajuan dalam perbincangan Brexit di sidang kemuncak pemimpin EU hari ini.

Selain itu, dolar Amerika terus menyusut disebabkan data jualan runcit pada bulan September dicatatkan mengalami kejatuhan buat kali pertama dalam tempoh tujuh bulan menggambarkan kesuraman ekonomi dan menjadi salah satu faktor utama untuk penurunan kadar faedah.

Sementara itu, dolar Aussie pula mempamerkan prestasi yang berbeza pada sesi Asia hari ini dengan mengalami lonjakan berbanding USD dan matawang safe-haven yen berikutan penurunan dalam kadar pengangguran di Australia.

Kadar pengangguran bagi bulan September 2019 menurun kepada 5.2% berbanding 5.3% yang dicatatkan pada bulan sebelumnya dan ia turut melampaui jangkaan pasaran yang juga mengunjurkannya pada 5.3%.

Bilangan penganggur menurun sebanyak 8,100 manakala pekerjaan meningkat sebanyak 14,700 dengan sebahagian besarnya disokong oleh pekerjaan sepenuh masa.

Berdasarkan daripada data yang optimis ini, ia akan mengurangkan tekanan ke atas Reserve Bank of Australia (RBA) untuk membuat pelonggaran polisi lagi dengan mengurangkan kadar faedah yang selanjutnya pada tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat