‘Perang Perdagangan’ Trump Beri Impak Kepada Bursa Saham Global Dan Asia

597

Bursa saham Asia pada hari Jumaat dibuka jatuh. Kejatuhan ini meneruskan kejatuhan bursa saham utama di Eropah dan Wall Street.

Hal ini berlaku disebabkan pengumuman Presiden Trump berkenaan tariff kepada import keluli dan aluminium ke Amerika Syarikat (AS). Laporan mengatakan Trump akan mengumumkan tariff terhadap import keluli dan aluminium masing-masing sebanyak 25% dan 10%. Dalam konteks ini, import terhadap dua jenis keluli itu dikenakan cukai di mana akan menambah pendapatan kerajaan Amerika Syarikat.

Indeks Dow Jones Industrial Average jatuh 1.68%. Indeks Standard&Poor’s 500 merosot 1.33%.Bursa saham Nasdaq Composite melemah 1.27%.

Indeks Nikkei Jepun, dibuka jatuh didorong oleh kejatuhan saham baja, automotif dan teknologi. Indeks ASX 200, Australia juga dibuka merosot berikuatan didominasi kejatuhan harga saham loji minyak.

Indeks Kospi Korea Selatan juga menghadapi hal yang sama apabila dibukan lemah berikutan kejatuhan saham sektor pembuatan dan teknologi. Di China, Indeks Hang Seng dan Shanghai Composite masing-masing mengalami kejatuhan.

Bursa Malaysia dibuka rendah untuk tiga hari berturut-turut hari ini, menjejaki penjualan global dan kebimbangan terhadap peningkatan kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat (AS).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat