Perbezaan Data ADP NFP dan NFP

175

Semalam data ADP non-farm payroll dikeluarkan yang mencatatkan tambahan sebanyak 147,000 pekerjaan baru dalam sektor swasta pada bulan lepas. Data ini kurang daripada jangkaan sebanyak 166,000 dan data bulan sebelum iaitu 202,000.

ADP non-farm payroll ialah data yang menunjukkan perubahan tenaga kerja dalam negara US yang hanya melibatkan sektor swasta. Data ini dikeluarkan oleh ADP (Automatic Data Processing, Inc).

Pihak ADP mengatakan dalam sidang media, “peningkatan pekerjaan dilihat bertambah dari syarikat kecil kepada syarikat besar disebabkan kesan ekonomi global yang semakin berkurangan.” “Hal ini juga disebabkan  syarikat besar selalunya menjadi tarikan kepada pekerja dengan gaji lebih tinggi dan faedah-faedah yang lain.

Sejurus sahaja berita dikeluarkan oleh pihak ADP, Indeks dolar pada masa itu sudah jatuh sebanyak 0.39% kepada 97.33 paras terendah dalam sesi semalam. Tiada apa yang dapat diubah oleh data ini, kerana pasaran masih dikuasai oleh sentiment pilihanraya presiden US.

Pada Jumaat, 4 Nov pula data non-farm payroll (NFP) akan dikeluarkan Jabatan Statistik Buruh US pada pukul 8.30 malam waktu Malaysia. NFP dijangkakan akan menambah sebanyak 175,000 pekerjaan, manakala kadar pengangguran diramalkan susut 0.1% kepada 4.9% daripada 5% bulan lepas. Average hourly earnings pula dijangkakan naik 0.1% kepada 0.3%.

Perbezaan antara data ADP NFP dan NFP ialah entiti yang mengeluarkan data ini. Data NFP dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Buruh US manakala data ADP NFP pula dikeluarkan oleh Automatic Data Processing, Inc. Namun data NFP  memberi kesan yang lebih besar kepada pasaran berbanding data ADP NFP.

Data NFP ini adalah paling penting buat masa ini untuk dilihat oleh The Fed sebelum mesyuarat FOMC pada Disember. Data positif daripada NFP malam esok akan meningkatkan lagi kebarangkalian kepada kenaikan kadar US.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat