Perbincangan Lanjutan Pemotongan Bekalan Merupakan Fokus Utama Pasaran Minyak Mentah Ketika Ini

57

Harga minyak meningkat pada Rabu kerana mendapat sokongan daripada keyakinan pasaran terhadap lanjutan pemotongan bekalan yang diterajui oleh OPEC sehingga meliputi keseluruhan tahun 2017 dan suku pertama tahun depan.

Brent mentah didagang dengan kenaikan sebanyak 13 sen kepada $54.28 setong.

Dalam sesi ini juga, WTi mentah dinilai meningkat sebanyak 11 sen kepada $51.58.

Kedua-dua penanda aras ini telah meningkat lebih daripada 12 peratus daripada tahap terendah yang dicatat pada bulan Mei.

Harga komoditi ini mula mendapat sokongan sebaik sahaja OPEC dan pengeluar utama dunia yang lain termasuk Russia dikatakan akan menyokong lanjutan pemotongan bekalan setelah terikat dengan perjanjian bagi mengurangkan 1.8 juta tong sehari sehingga Jun 2017.

Justeru, OPEC dan pengeluar utama non-OPEC dijangka akan bertemu pada 25 Mei ini bagi memuktamadkan keputusan terbabit.

Walaupun terdapat beberapa tanda bahawa inventori semakin berkurangan baru-baru ini, jumlah keseluruhan stok masih berada pada tahap yang agak membimbangkan.

Jumlah pengurangan output tidak dinaikkan memandangkan pengeluaran minyak AS telah melonjak melebihi 10 peratus sejak pertengahan 2016 kepada 9.3 juta tong sehari.

Mendapat manfaat daripada struktur pasaran yang dikenali sebagai contango, iaitu harga minyak masa hadapan lebih tinggi berbanding jualan semasa), penggerudi minyak di AS telah memasuki kontrak jualan akan datang bagi membiayai pengembangan jumlah output.

Bagi menghentikan kelebihan ini, beberapa penganalisis terutamanya kumpulan penyelidikan minyak di Goldman Sachs telah mencadangkan backwardation iaitu harga minyak akan datang perlu dibawah harga minyak semasa.

Aussie Memulakan Dagangan Sesi Asia Dengan Junaman

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat