Pergh! Saham Microsoft & Nvidia Melonjak Ke Paras Tertinggi

389

Sam Altman, bekas Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI dikatakan telah bersama-sama dengan Microsoft dan Nvidia pula mendapat manfaat hasil usaha Big Tech untuk menambah baik chatbotnya.

Saham Microsoft mencapai paras tertinggi sepanjang masa di paras $378.81 pada 20 November lalu disebabkan oleh penyingkiran Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI, Sam Altman.

Manakala, saham Nvidia mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $499.60 dan meneruskan trend kenaikan saham daripada paras terendah 1 tahun iaitu $138.84.

Letupan penggunaan AI dalam pembelajaran dan model generatif seperti ChatGPT telah membawa kepada pertumbuhan ketara bagi kedua-dua saham sepanjang beberapa tahun kebelakangan ini.

Menurut Sam, banyak syarikat di Amerika Syarikat (AS) mendorong penggunaan AI pada penghujung November berdasarkan data Microsoft.

Pada 17 November lepas, Pengarah OpenAI mengumumkan pemecatan Sam Altman dan meletakkan Mira Mulati sebagai CEO sementara. Kemudiannya ia terus digantikan dengan Emmett Shear, bekas CEO Twitch dan pengasas bersama.

Sementara itu, Sam Altman dan Greg Brockman, pengasas bersama OpenAI telah bersetuju untuk mengetuai bahagian AI baharu di Microsoft walaupun syarikat itu telah melabur kira-kira $13 billion dalam OpenAI.

Sejak berita itu mula menular, saham Microsoft melonjak walaupun keuntungan telah stabil untuk keseluruhan sektor sepanjang tahun 2023. Banyak saham AI terkenal lain juga telah menunjukkan prestasi hasil yang tinggi dan keuntungan yang ketara.

Microsoft, Nvidia, IBM dan Tencent masing-masing berada pada paras tertinggi lima tahun satu bulan, berdasarkan data terkini.

Ramai pekerja OpenAI telah menulis surat sogokan secara terbuka untuk menuntut pengembalian semula Altman di Microsoft atau peletakan jawatan secara besar-besaran. Hal itu akan menimbulkan kebimbangan tentang masa depan syarikat tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat